Aktiens utveckling måndag till kl 1325 på fredagen

Kurskaos i timmerbolaget

Publicerad 2012-11-23 14:03

Det har varit en minst sagt turbulent dag för Bergs Timbers aktie. I öppningshandeln rusade aktien hela 75 procent för att sedan störtdyka 50 procent och sedan stiga igen. Varför aktien åkt berg- och dalbana är dessutom ett mysterium.

Bolaget är mitt uppe i en nyemission som ska fylla på bolagets kassa med 100 miljoner kronor. I onsdags var första dagen som aktien handlades utan teckningsrätt. Tisdagens slutkurs omräknat för de avskilda teckningsrätterna var 1,49 kronor.

Men redan på onsdagen började märkligheterna. Aktien steg rejält och var som mest uppe i 2,50 kronor under dagen, en uppgång på 67 procent. Därefter föll aktien tillbaka något och slutade på 2,19 kronor vilket motsvarar en uppgång på 47 procent.

Torsdagen blev inte mycket bättre. Under hög omsättning handlades aktien som högst till kursen 3,60 kronor – en uppgång med 64 procent jämfört med onsdagens slutkurs. Stängningskursen landade sedan på 3,25 kronor.

I dag fortsatte rallyt och i den inledande handel steg aktien 75 procent och som mest kostade den 5,70 kronor. Då hade aktien stigit 282 procent sedan onsdagsmorgonen.

Vid 11-tiden uttalade sig Bergs Timbers finanschef Jörgen Karlsson för nyhetsbyrån SIX  där han konstaterade att det inte fanns någonting alls som motiverade uppgången.

”Jag har svårt att säga vad det kan bero på men det är väldigt olyckligt, tycker jag själv. Vi har offentliggjort all information som vi har”, sade han till SIX.

En förklaring kan vara att placerare helt enkelt missat att teckningsrätterna avskildes i onsdags och att aktien därför sett väldigt billig ut.

Men kort efter finanschefens uttalande störtdök aktien och som lägst kostade den 2,71 kronor, ett fall på 52 procent på bara några timmar.

Klockan 13.25 hade kursen återigen vänt uppåt och handlades för 3,47 kronor.

Det är 6,8 procent högre än gårdagens slutkurs, nästan 40 procent lägre än dagens högsta kurs och 187 procent högre än i måndags morse.