Fonder Brasilienfonder och bredare Latinamerikafonder är på rejäl frammarsch med tvåsiffriga kurslyft den senaste månaden. Handelsbankens landsspecifika Brasilienfond är bäst i klassen – enligt förvaltaren Kristoffer Eklund ligger marknadens förväntningar om en uppgörelse kring de offentliga utgifterna bakom börsuppgången. 

Den senaste månaden placerar sig Brasilien- och bredare Latinamerikafonder i fondtoppen (se lista längre ned). Allra bäst har Handelsbanken-fonden Brasilien Tema gått med en uppgång på drygt 18 procent, enligt analystjänsten Morningstar. 

Fonden förvaltas av Kristoffer Eklund, som också ansvarar för Handelsbankens Latinamerikafond. Den har lyft strax över 12 procent på en månad, vilket är tillräckligt för att knipa en femteplats. 

Under den gångna månaden har den brasilianska Bovespabörsens huvudindex klättrat drygt 5 procent. Stockholmsbörsen har backat nära 3 procent under samma period. 

”Jag tror framförallt att det handlar om att vi ser ut att få en lösning på hur offentliga utgifterna ska hanteras, även om det inte blir en perfekt lösning så är spelplanen betydligt tydligare framöver”, skriver Kristoffer Eklund i en kommentar till Privata Affärer om den starka börsutvecklingen i landet. 

”Denna lösning är en viktig pusselbit för att centralbanken ska kunna sänka räntan, som trots fallande inflation är mycket hög. När detta har börjat prisas in i marknaden gynnar det framförallt inhemska exponeringar vilket vi har mycket av i fonderna”, tillägger han.

En stor bidragsgivare till fondens utveckling är Dexco, som bland annat producerar trävaror till byggindustrin, enligt förvaltaren.

När det gäller hans bredare Latinamerikafond är det framför allt Mexiko som varit ett draglok. 

”Bland det som står ut mest tycker jag det är värt att nämna investeringarna i företag med exponering mot den växande handeln inom Nordamerika, det som kommit att kallas ‘nearshoring'”, skriver Kristoffer Eklund och syftar på när bolag flyttar verksamhet till ett grannland, många gånger för att kostnaderna är lägre. 

Förvaltaren tillägger att han nyligen var i Mexiko och kunde konstatera att det är ”full fart” i landet.

”Vi har direkta exponeringar mot detta genom fastighetsbolaget Vesta och Banco Regional som har sin starkaste marknad i hemstaten Nuevo Leon som växer snabbt och där bland andra Tesla nu etablerar sig”, fortsätter Kristoffer Eklund. 

Tabell: Fondtoppen den senaste månaden. Källa: Morningstar

Fond Utveckling, 1 månad (%) Utveckling, 3 månader (%)
Handelsbanken Brasilien Tema 18,1 15,8
NorQuant ESG 15,4 12,0
HSBC GIF Brazil Equity AC SGD 13,3 9,9
JPM Brazil Equity 13,2 13,3
Handelsbanken Latinamerika 12,1 14,0
Allianz Global Artfcl Intlgc 11,8 9,3
Moneda Latin America Equities 11,6 9,1
BNP Paribas Brazil Equity 11,6 7,6
Aditya BSL India Qul Adv D$Acc 11,4 12,5
BNY Mellon Brazil Equity 11,3 5.6