Kundägt fondbolag presterar

Publicerad 2012-10-02 10:52

ETF:er Avanza Zero är inte längre ensamt bland de svenska fonderna om att vara gratis. Även SEB Euroland Gratis konkurrerar nu på det området.

En nackdel är att det krävs att du blir kund hos fondbolaget för att få köpa någon av fonderna.

Det är å andra sidan lätt att få tag i andra riktigt billiga indexfonder utan att bli depåkund hos ett visst fondbolag. I temat med börshandlade fonder i nya Placeringsguiden nr 10 stod den amerikanska fondjätten Vanguard ut från mängden genom att ha flera lågprisfonder.

Orsaken är att Vanguard ägs av fonderna som de förvaltar. Med andra ord är fondbolaget ovanligt nog kundägt och det finns därmed inget att vinna på höga förvaltningsavgifter. Allt kretsar istället kring att hålla kostnaderna för förvaltningen nere.

Placeringsguidens genomgång av ETF:er som följer enskilda länder och regioner toppas både avkastningsmässigt och när det gäller billig förvaltning av tre USA-ETF:er från Vanguard:

  1. Vanguard Small-Cap ETF. Förvaltningsavgift 0,17 procent.
  2. Vanguard ETF Total Stock Market. Förvaltningsavgift 0,07 procent.
  3. Vanguard Large Cap ETF. Förvaltningsavgift 0,12 procent.

Det senaste årets uppgång är 33 procent för vinnaren Vanguard Small-Cap ETF. Det kommer förstås av den starka utvecklingen för de amerikanska börserna. Sånt kan ändras över tid så sprid gärna riskerna till andra regioner och satsa helst också på ETF:er som inte följer ett börsindex utan exempelvis utdelningar eller råvaror.

Vanguards fonder är likt de flesta ETF:er noterade i New York och handlas därmed i dollar.

I senaste numret av Placeringsguiden kan du läsa en lång artikel om ETF-strtegier med en mängd placeringsförslag.


 

Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden.