Krypto Värdeutvecklingen för kryptovalutor har legat förhållandevis stilla under en tid och således glidit ifrån det högvolatila tillstånd som varit kännetecknande. Det kan varsla om att en "mäktig rörelse" är på väg, framgår av en analys som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Hävstångseffekten i kryptomarknadens derivat är just nu stor och kan medföra att kraften i rörelser utökas av lånade pengar som handlare pumpat in i terminsmarknaden. Just nu är det totala antalet öppna derivatkontrakt på rekordhögsta hos kryptovärldens största marknadsplats Binance.

”Vi ser en parabolisk uppgång i kryptoderivatmarknaden. Nuvarande utgångsläge ser ut att vara på väg att lösa ut någon form av ödeläggelse i endera riktningen”, skriver Arcane Researchs analytiker Vetle Lund.

Derivatmarknaden måste ”blåsas ur” innan det nuvarande lågvolatila konsolideringsspannet bryts, menar han. Den senaste dryga månaden har den största kryptovalutan bitcoin handlats stabilt i spannet mellan 19.000-20.000 dollar.

Det står i kontrast till andra finansmarknader, där så väl valutor som räntor och börser handlats mycket slagigare än normalt. September var den värsta månaden för börsvärderingar sedan coronapandemins utbrott i mars 2020.

En allt deppigare makroekonomi med hög inflation och styrräntehöjningar har medfört att kryptovalutorna blivit allt tätare korrelerade med aktier under året, då samtliga former av risktillgångar påverkats negativt av osäkerheten i marknaderna.

Kollektivet av kryptoanalytiker som helhet är dock splittrade kring vad den plötsligt låga volatiliteten i kryptomarknaden egentligen betyder – om det indikerar en marknadsbotten eller om en kraftig rörelse stundar – framgår av en vidare granskning av analytikerkommentarer.

Den minskade volatiliteten kan indikera att en långsiktig botten har nåtts i kryptomarknaden, där bitcoinpriset rasat med 66 procent på ett år.

”Bitcoinpriset har varit remarkabelt starkt i relativa termer på sistone, samtidigt som traditionella marknaders volatilitet tilltagit i bakgrunden. Flera makrodatapunkter indikerar att bitcoininvesterare etablerat sig kring ett marknadsgolv, med flera likheter som känns igen från tidigare cyklers lågpunkter”, skriver kryptoanalysfirman Glassnode.

Kryptoanalytikernas fokus vilar nu, liksom hos analytiker i övriga delar av finansmarknaden, på den amerikanska centralbanken Federal Reserve och de stundande inflationssiffrorna för september som släpps på torsdag.