Aktie Mats Hedlund, vd för Scandi Standards svenska verksamhet Kronfågel, kommer att lämna bolaget med omedelbar verkan. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Det har varit ett utmanande år för Kronfågel på många sätt och Mats och teamet på Kronfågel har gjort starka insatser för att vända trenden och få bolaget på rätt köl igen. Nu går vi in i en ny fas där min bedömning är att vi behöver ett nytt ledarskap för att ta nästa steg. Jag vill passa på att tacka Mats för hans hårda arbete och stora lojalitet med bolaget under en mycket krävande period”, skriver Scandi Standards styrelseordförande och tillförordnade vd Otto Drakenberg i pressmeddelandet.

Mats Hedlund kommer att ersättas av det norska systerbolaget Den Stolte Hanes vd Fredrik Strømmen. Rekryteringen av en permanent ersättare har enligt bolaget inletts.

Scandi Standard har den senaste tiden befunnit sig i blåsväder och i september i fjol blev det känt att Norges största livsmedelskedja, Meny, slutar sälja Scandi Standards varumärke Kronfågel. Beslutet togs mot bakgrund av missförhållanden i hanteringen av kycklingar hos bolaget, vilket Aftonbladet då var först med att rapportera om.

I samband med härvan uppgav dagligvarukedjorna Axfood och Ica till Nyhetsbyrån Direkt att de ser allvarligt på problemen som då nystats upp.

”Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade och har en nära dialog med Kronfågel. Djuromsorg och livsmedelshygien är mycket viktigt för Ica och våra kunder ska känna sig trygga med de varor som finns i Ica-butikerna”, uppgav Ica:s hållbarhetschef Lena Sparring.

Axfoods presschef, Magnus Törnblom, sade samtidigt att:

”Vi hotar inte med bojkott, men vi vill se att man kommer tillrätta med problemen”.

Problemen började under våren 2021 när Aftonbladet rapporterade att kycklingar skållades levande i Kronfågels fabrik. Turerna resulterade i att dåvarande vd Leif Bergvall fick lämna sin post och Otto Drakenberg tog över som tillförordnad vd. Bolaget tillstod att det funnits avvikelser i hanteringen och sjösatte ett program för att komma till rätta med problemen.

Not: I en tidigare version av artikeln kunde man få uppfattningen att Mats Hedlund var vd för Scandi Standard men han får alltså gå från posten som vd för Scandi Standards svenska dotterbolag Kronfågel.