Carl Hammer, valutastrateg, SEB.

Valutor Kronans glansperiod är över, men SEB är trots det lätt kronpositiv, framgår det av bankens nya valutastrategi som publicerades på onsdagen. I närtid sjunker valutaparet EUR/SEK under 10 kr, är en av slutsatserna.

Under 2020 hade kronan en mycket stark utveckling, starkare än andra G10-länder. Det var ju under det första pandemiåret och världens ekonomier minskade mer än under något annat år sedan andra världskriget, skriver SEB i strategin, och konstaterar att innevarande år haft en utveckling som hittills varit mer ”neutral”.

För valutaparet EUR/SEK ser banken en fortsatt press nedåt, även om Riksbanken fortsätter med försäljningen av svenska kronor för motsvarande 5 miljarder kr i månaden, för att successivt bygga en självfinansierande valutareserv.

”Positivt i flera år”

När sjunde AP-fonden senare får förändrade mandat och då kan investera stora belopp i svenska kronor kommer flödet av kronor vara positivt under flera kvartal framåt. Att tillväxtmöjligheterna är starka både i Sverige och globalt, gör att SEB behåller en försiktigt positiv syn på kronan.

Banken förutser en kursrörelse till 9,80 i valutaparet EUR/SEK vid årsslutet. Kronan har handlats sidledes under 2021, ungefär som förväntat, men vid inledningen av pandemin var kronan starkt undervärderad, skriver SEB:s valutastrateger som tror att valutaparet bryter under 10,00 i närtid, för att stanna först vid 9,90, eller 9,80, som är bankens målkurs för EUR/SEK.

”Överraskar på uppsidan”

Den ekonomiska aktiviteten i Sverige fortsätter att överraska på uppsidan, menar valutastrategerna på SEB. BNP för första kvartalet i år visade att Sverige redan återtagit det som förlorades vid inledningen av pandemin, trots att arbetslösheten med europeiska mått mätt är hög. Ändå har Sverige utvecklats bättre än andra jämförbara länder.

Statens finanser visar redan på ”en nästan balanserande budget” och statens lånebehov har minskat. Därför finns det en öppning för att åstadkomma en mer expansionistisk ekonomisk politik, men SEB:s valutastrateger är inte övertygade om att politikerna tar chansen att använda denna möjlighet till att ”investera mer grundligt i framtiden”.

Skulle det däremot inträffa har Sverige ansamlat stora besparingar och det finns en hög sannolikhet för en ökande BNP och inhemsk produktion, vilket skulle ytterligare stärka SEB i den positiva synen på kronan, även på längre sikt.

”Centralbankerna avgör”

Avsnittet som handlar om valutaparet EUR/SEK i valutastrategin har skrivits av valutastrategen Carl Hammer, medan chefsstrategen Karl Steiner fungerat som redaktör för de ingående avsnitten.

När det gäller valutaparet EUR/USD finns det en del ”nedsides risker” när Fed fortsätter med försöka minska den expansiva politiken, framgår det också av valutastrategin.

SEB tror att euron fortsätter ha stöd så länge som Fed fortsätter med stödköp och envist vägrar börja trappa ner stöden. Så länge en sådan rörelse inte inleds slits valutaparet EUR/USD mellan global reflation och en eventuell rörelse där Fed börjar avsluta de expansionistiska stöden.

Det är i grunden centralbankerna som avgör åt vilket håll valutorna utvecklas, menar SEB.

Privatekonomi
Mer i plånboken när prisbasbeloppet höjs
Foto: Rickard Kilström
Aktieköp
Avanzas vd köper aktier efter kursras
Foto: Shutterstock
Skilsmässoekonomi
Tufft ekonomiskt vid separationDärför stannar många kvar
Börsen
Boliden och H&M backar
Foto: Gränges
Rekommendationer
Balder och Gränges köpvärda nu
Foto: Erik Simander/TT
Kvartalsrapport
Assa överträffade förväntningarna
Bostad
Stora ränteskillnader i olika delar av Sverige
Asien
Trögt för både Tokyo och Hongkong
Foto: Shutterstock
Bostad
Svårt för unga få bolånKrävs fast anställning
Kreditkort
Mastercard förbjuds i Indien
Foto: Mediabild / TT
Rekommendationer
SBB köpvärd just nu
Foto: Copyright (c) 2017 JRJfin/Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Många rengöringsmedel är värdelösaVar tredje produkt inte bättre än vatten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kvartalsrapport
Atlas Copco sämre än väntat
Foto: Johanna Norin /TT
Kvartalsrapport
Sandvik infriade inte förväntningarna
Kvartalsrapport
Storförlust för ScandicMen beläggningen ökar kraftigt
Kvartalsrapport
Större vinst än väntat för Handelsbanken
Foto: Shutterstock
Portföljen
Topprapport lyfter portföljen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kvartalsrapport
Uppåt för SwedbankRekordförsäljning av bolån
Ericsson lite bättre än väntat
Foto: Shutterstock
Wall street
Uppåt för Morgan Stanley efter stark rapport
Kvartalsrapport
Hög totalavkastning för Investor
Rekommendationer
15 rekar att räkna med
Bedrägerier
Så undviker du att bli luradKontrollera FI:s svarta lista
Kvartalsrapport
Sämre än väntat för Axfood
Kvartalsrapport
SEB bättre än väntat