Valuta Svenska räntor ligger stilla medan kronan är lite starkare på onsdagsförmiddagen efter Riksbankens räntebesked, som var helt i linje med förväntningarna. Europaräntorna visar också små rörelser.

Strax före 11-tiden var den svenska tioårsräntan oförändrad på 0,18 procent, jämfört med tisdagens stängningsnoteringar. Den tyska tioårsräntan var samtidigt stabil på -0,44 procent.

Riksbanken gjorde som väntat inga förändringar i sin penningpolitik utan lät såväl reporäntan som tillgångsköpen ligga kvar på tidigare nivåer.

”För att underlätta återhämtningen och bidra till att inflationen stiger mot målet behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv”, skriver Riksbanken.

Riksbankens räntebana visar nollränta under hela prognosperioden, fram till första kvartalet 2024, trots att de höjer sin inflationsprognos för 2021-2022. Riksbanken räknar med att det dröjer till 2023 innan inflationen varaktigt når målet på 2 procent.

”Tjänstebranscher hårt pressade”

Riksbanken anser att svensk ekonomi har stått emot den andra vågen av smittspridning förhållandevis väl, stöttad av omfattande ekonomisk-politiska åtgärder. Vaccinationer har kommit igång på många håll och trots fortsatt osäkerhet är förutsättningarna för en uppgång i efterfrågan goda när smittspridningen och restriktionerna minskar.

Men samtidigt påminner de om att pandemin inte har släppt greppet om den ekonomiska utvecklingen och att flera tjänstebranscher fortsatt är hårt pressade.

Analytiker tyckte att beskeden var väntade och att nyheten som fanns var att Riksbanken i dagsläget verkar planera att inte låta balansräkningar fortsätta växa under 2022.

Flera analytikerkommentarer

”Det var som väntat. De lägger till ett kvartal med nollränta i banan och fortsätter med ett framtungt QE-program. De drar också upp prognoser för inflation och BNP som väntat”, säger Claes Måhlén, räntestrateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den viktigaste nyheten enligt honom är att Riksbanken nu meddelar att nuvarande bedömning är att ramen för tillgångsköpen kommer att utnyttjas fullt ut fram till slutet av 2021 och att de sedan kommer att ”upprätthålla storleken på innehavet på denna nivå under åtminstone 2022”.

Capital Economics tror dock att Riksbanken snart kommer att meddela om en förlängning av QE-programmet, med tanke på att de inte förrän den absolut sista månaden i prognosperioden räknar med att inflationen når upp till målet på 2 procent och att Riksbanken själva lyfter fram behovet av fortsatt policystöd. Capital Economics tror att Riksbanken rätt snart lär meddela att de utökar och förlänger QE-programmet.

Swedbank skriver i en kommentar att det är uppenbart att Riksbanken inte vill skicka några nya signaler givet den sköra coronasituationen, men tycker att det övergripande budskapet var mer optimistiskt jämfört med novembermötet och de ekonomiska prognoserna reviderades upp.

Swedbank behåller sin syn på en oförändrad hållning på kort sikt, speciellt då inflationen kommer att stiga.

”Men vi ser fortfarande att riskbilden lutar över mot en räntesänkning efter sommaren om inflationsutsikterna försämras”, skriver de.

Tidigare på morgonen visade statistik att klädhandelns försäljning sjönk med 28,0 procent i januari, jämfört med ett år tidigare, medan skohandeln sjönk med 20,5 procent.

Norsk KPI tidigare på morgonen visade att kärn-inflationen sjönk klart mindre än väntat i januari, till 2,7 procent (från 3,0 i december) medan prognosen låg på en nedgång till 2,3 procent, enligt TDN Direkt.

Handelsbanken skriver dock i en kommentar att kärn-KPI väntas trenda skarpt lägre i årstermer under de kommande kvartalen på grund av impulsen från den svagare norska kronan i inledningen av pandemin.

”Norges Bank har tagit med detta i beräkningen och vi bedömer att prognosfelen på kort sikt kommer att ha liten påverkan på räntebanan så länge som inflationsutsikterna på medellång sikt är intakta”, skriver Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken i Oslo.

Ett negativt besked kom på morgonen från Frankrike där industriproduktionen oväntat sjönk 0,8 procent i januari jämfört med i december, i stället för att stiga med väntade 0,2 procent.

Kronan något starkare

Amerikanska räntor rör sig knappt i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 1 punkt upp till 1,16 procent, från sen eftermiddag i går.

I eftermiddag väntar USA-KPI för januari, där förväntningarna ligger på en ökning med 0,3 procent på månaden och en inflationstakt på 1,5 procent. För kärn-KPI är förväntningarna 0,2 respektive 1,5 procent.

På valutamarknaden handlas kronan nu 2 öre starkare mot euron och knappt 4 öre starkare mot dollarn. Inför beskedet hade kronan stärkts till strax under 8,28 mot dollarn och 10,04 mot euron.

Euron har samtidigt stärkts över 1,21 mot dollarn, medan dollarn har stärkts till 104,7 mot yenen.


onsdag kl 10.55 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3043 (8:3371) EUR/USD 1:2123 (1:2095)
EUR/SEK 10:0650 (10:0850) USD/JPY 104:74 (104:53)
Ty obl 2 -0,71 (-0,70) Ty obl 10 -0,44 (-0,44)
US obl 2 0,12 (0,11) US obl 10 1,16 (1,15)
Sv obl 2 -0,34 (-0,34) Sv obl 10 0,18 (0,18)
Aktieportföljen
Portföljen rusar med spelbolag i täten
Chatt
Hernhag: Mina fem bästa utdelare just nu"...och mitt senaste lite större köp"
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är alla datum
Foto: AP/TT
Wall Street
Nya rekord på Wall Street
Börsen
Positiva börstrenden håller i sig
Aktie
AFV: En aktie att köpa
Aktier
Här är börsens mest blankade aktier
Placera
Aktiechefens fem trendspaningarTrender som många investerare missar
Aktie
Nobinas vd: Kan ta upp till ett år innan resandet når normal nivå
9/4
Trading Direkt: CIA, Volvo och Apple i chiphaveriets skruvstäd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många köprekar
Analys
UBS: En aktie att sälja
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren: Halvledare spjutspets i pågående tech-krig"Jätteproblem för USA"
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
SPAC
SPAC-trenden hotas av sinande kapital
Aktieportföljen
Gröna siffror i portföljen
Fed
Powell: Problem med vaccinutrullning ekonomisk riskLovar fortsatt penningpolitiskt stöd
Riksbanken
Vice riksbankschef: Osannolikt med negativ ränta på nytt
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock: Gröna aktier långsiktiga vinnareÖvergången till hållbar ekonomi fortfarande i tidigt skede
Insider
Train Alliance: Ordföranden köpte aktier för 10 miljoner kr
Foto: Shutterstock
Analys
SHB: Risk för negativ överraskning från Sinch"...men bländande justerad vinsttillväxt under 2022"
Bok
Davegårdh: Överlägsen på aktierOm vinnande aktietaktik och en hyllning till börslegendaren
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Makro
Analytiker: Stark statistik tyder på BNP-tillväxt första kvartalet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Nordea höjer räntorna för bolån med långa löptider
Börsen
Söderberg & Partners: Därför kommer börsen fortsätta uppåtFöredrar USA och Asien framför Europa