Valuta Den senaste månaden har den svenska kronan gjort comeback och stärkts rejält mot både euron och dollarn. Men risken är att förstärkningen är tillfällig.

På fredagsmorgonen kostade en dollar 8,77 kr och en euro 10,34 kr. Det är rejält mycket billigare än för en månad sedan då en dollar kostade 9,14 kr och en euro 10,52 kr.

Tidigare har dollarn fått draghjälp av handelskonflikten med Kina eftersom valutan traditionellt sett fungerat som en säker hamn i orostider Dessutom har amerikanska Federal Reserve legat i framkant när det gäller räntehöjningar.

Men den senaste tiden har dollarn försvagats rejält. Efter att marknaden nu tycks ha bestämt sig för att ett fullskaligt handelskrig mellan Kina och USA uteblir så har det fått investerare att bli mer riskbenägna igen.

I onsdags konstaterade till exempel Kinas premiärminister Li att Kina inte kommer att ge sig in i ett valutakrig med USA genom att devalvera yuanen.

– Triggern var premiärministerns kommentar om yuanen som har lett till förhoppningar om en mildring av handelsbråket, säger Makoto Noji, seniorstrateg på SMBC Nikko Securities i Tokyo till Reuters.

En minskad handelsoro gör också att intresset för dollarn som en ”säker hamn” minskar. Inte heller hjälper det att Fed nästa vecka väntas höja räntan ytterligare. Räntehöjningar brukar visserligen traditionellt sett stärka valutan. Men den här räntehöjningen är redan inprisad samtidigt som andra centralbanker börjar prata om räntehöjningar vilket ökar attraktionskraften för andra valutor.

– Vi har kommit till en vändpunkt där dollarn kommer att försvagas, säger Momtchil Pojarliev på BNP Paribas Asset Management till Bloomberg.

BNP Paribas Asset Management tror att dollarn kan sjunka 10 procent mot euron under de kommande sex till nio månaderna, skriver Bloomberg.

Riksbanken lyfter kronan

Även om en del av kronförstärkningen snarare kan förklaras av en dollarförsvagning så ökar också den svenska kronans attraktionskraft. Detta eftersom Riksbanken tydligt flaggar för att räntan snart kommer att höjas.

På torsdagen stärktes dessutom kronan ytterligare efter att vice riksbankchef Cecilia Skingsley kommenterat kommande räntehöjningar.

Skingsley anser förvisso att det fortfarande är för tidigt att höja räntan, men att om den ekonomiska utvecklingen fortgår som förväntat kan Riksbanken ”komma ur perioden med negativ ränta nästa år”.

Det uttalandet fick kronan att rusa mot både dollarn och euron mitt på torsdagen. Men i ett mycket kortsiktigt perspektiv fanns också en annan anledning till torsdagens kronförstärkning, enligt SEB:s chefsstrateg valuta Carl Hammer.

– En betydande orsak i det mycket korta perspektivet är att Norges Bank höjde räntan på torsdagen, men var i övrigt försiktig om framtiden. Många i valutamarknaden har favoriserat den norska kronan före den svenska, men höjningen blev inte stor, varför en hel del aktörer i dag har sålt tillbaka norska kronor och köpt svenska i stället, säger han.

Är kronförstärkningen nu i full gång?

– Den korta bilden är knepig, men den enkla förklaringen är att Riksbanken tydligt signalerat att räntan ska höjas, samtidigt som marknaden faktiskt är positionerad för att kronan ska fortsätta vara svag, säger Carl Hammer.

Carl Hammer tror att kronans förstärkningsförmåga är begränsad, särskilt om det visar sig att Riksbanken inte levererar en räntehöjning i december utan dröjer till februari.

Säsongsmönster talar mot kronan

Nu går vi dessutom in i en period som historiskt sett är besvärlig för kronan. De senaste sex åren har kronan tappat mot euron under varje oktobermånad.

”Normalt håller den svaga kronan i sig även under november och början av december i samband med bland annat premiepensionsutflöden för att därefter vända högre i mitten av december, som tillsammans med januari tenderar att vara en säsongsmässigt stark period för kronan”, skriver SEB:s Elisabet Kopelman i bankens marknadsbrev Ögat.

Sammantaget spår SEB att kronan under resten av året åter försvagas både mot euron och framförallt dollarn. Under nästa år väntas däremot kronan åter stärkas.

Tabell: SEB:s valutaprognos

20-sep Q4 18 Q1 19 Q2 19 Q3 19 Q4 19
EUR/SEK 10,38 10,50 10,40 10,30 10,20 10,00
USD/SEK 8,87 9,38 9,20 8,96 8,72 8,33

Källa: SEB Ögat 20 sep

Aktiechatt
Hernhag: Ett härligt bolag men en "sjukt dyr" aktie
Börsen
Börsveckan avslutades med uppgång
Spara
Här är aktörerna som höjt sparräntorna
Wall Street
Blytung veckoavslutning på Wall Street
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären fortsätter att öka i H&M
Olja
Avtal om lägre Opec-produktion lyfter oljan
Sektor
Tobaksjätte går in i cannabisbolagAltria köper 45 procent av Cronos
PPM
Dags för årets miljardregn över premiepensionsspararnaOrdinarie fondhandel fördröjs
7/12
Trading Direkt om dagens rejäla börsåterhämtning
Starbreeze
Första AP-fonden kommenterar kollapsen i StarbreezeHade investerat 700 miljoner i bolaget
Notering
Så går det för Q-linea i börspremiären
Bostad
Fler mäklare räknar med fallande bostadspriser
Skatt
Optimera skatten på värdepappersaffärer innan årsskiftet
Aktie
Volvos vd räknar med god efterfråganPrognosen i oktober var för "konservativ"
Insider
Familjen Lundin fortsätter att öka i Lundin Petroleum
Fed
Fed kan komma att bromsa räntehöjningarna nästa år
Emission
Xspray tog in 92 miljoner
Placera
Blecher spår börsuppgång 2019 trots vinstfall
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kommentar
Aggressiva tillväxtmål i Batljans SBB
Foto: istockphoto
Bostad
SCB: Spretig utveckling för småhuspriserna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boräntan
Swedbank: Striktare bolåneregler har inte påverkat hushållen
Analys
Morgan Stanley ser cyklisk risk för fordonssektorn
Insiders
Rekordhög insideraktivitet i novemberMånga passar på och fyndköper
Foto: istockphoto
Aktietips
Tre heta köptips
Foto: istockphoto
2019
Danske tror på starkt börsår 2019
Aktie
Autoliv reserverar 1,9 miljarder för eventuella EU-böter
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Konsekvent dyrare el i söderDagspriset kan skilja på 50 procent