Valuta Den senaste månaden har den svenska kronan gjort comeback och stärkts rejält mot både euron och dollarn. Men risken är att förstärkningen är tillfällig.

På fredagsmorgonen kostade en dollar 8,77 kr och en euro 10,34 kr. Det är rejält mycket billigare än för en månad sedan då en dollar kostade 9,14 kr och en euro 10,52 kr.

Tidigare har dollarn fått draghjälp av handelskonflikten med Kina eftersom valutan traditionellt sett fungerat som en säker hamn i orostider Dessutom har amerikanska Federal Reserve legat i framkant när det gäller räntehöjningar.

Men den senaste tiden har dollarn försvagats rejält. Efter att marknaden nu tycks ha bestämt sig för att ett fullskaligt handelskrig mellan Kina och USA uteblir så har det fått investerare att bli mer riskbenägna igen.

I onsdags konstaterade till exempel Kinas premiärminister Li att Kina inte kommer att ge sig in i ett valutakrig med USA genom att devalvera yuanen.

– Triggern var premiärministerns kommentar om yuanen som har lett till förhoppningar om en mildring av handelsbråket, säger Makoto Noji, seniorstrateg på SMBC Nikko Securities i Tokyo till Reuters.

En minskad handelsoro gör också att intresset för dollarn som en ”säker hamn” minskar. Inte heller hjälper det att Fed nästa vecka väntas höja räntan ytterligare. Räntehöjningar brukar visserligen traditionellt sett stärka valutan. Men den här räntehöjningen är redan inprisad samtidigt som andra centralbanker börjar prata om räntehöjningar vilket ökar attraktionskraften för andra valutor.

– Vi har kommit till en vändpunkt där dollarn kommer att försvagas, säger Momtchil Pojarliev på BNP Paribas Asset Management till Bloomberg.

BNP Paribas Asset Management tror att dollarn kan sjunka 10 procent mot euron under de kommande sex till nio månaderna, skriver Bloomberg.

Riksbanken lyfter kronan

Även om en del av kronförstärkningen snarare kan förklaras av en dollarförsvagning så ökar också den svenska kronans attraktionskraft. Detta eftersom Riksbanken tydligt flaggar för att räntan snart kommer att höjas.

På torsdagen stärktes dessutom kronan ytterligare efter att vice riksbankchef Cecilia Skingsley kommenterat kommande räntehöjningar.

Skingsley anser förvisso att det fortfarande är för tidigt att höja räntan, men att om den ekonomiska utvecklingen fortgår som förväntat kan Riksbanken ”komma ur perioden med negativ ränta nästa år”.

Det uttalandet fick kronan att rusa mot både dollarn och euron mitt på torsdagen. Men i ett mycket kortsiktigt perspektiv fanns också en annan anledning till torsdagens kronförstärkning, enligt SEB:s chefsstrateg valuta Carl Hammer.

– En betydande orsak i det mycket korta perspektivet är att Norges Bank höjde räntan på torsdagen, men var i övrigt försiktig om framtiden. Många i valutamarknaden har favoriserat den norska kronan före den svenska, men höjningen blev inte stor, varför en hel del aktörer i dag har sålt tillbaka norska kronor och köpt svenska i stället, säger han.

Är kronförstärkningen nu i full gång?

– Den korta bilden är knepig, men den enkla förklaringen är att Riksbanken tydligt signalerat att räntan ska höjas, samtidigt som marknaden faktiskt är positionerad för att kronan ska fortsätta vara svag, säger Carl Hammer.

Carl Hammer tror att kronans förstärkningsförmåga är begränsad, särskilt om det visar sig att Riksbanken inte levererar en räntehöjning i december utan dröjer till februari.

Säsongsmönster talar mot kronan

Nu går vi dessutom in i en period som historiskt sett är besvärlig för kronan. De senaste sex åren har kronan tappat mot euron under varje oktobermånad.

”Normalt håller den svaga kronan i sig även under november och början av december i samband med bland annat premiepensionsutflöden för att därefter vända högre i mitten av december, som tillsammans med januari tenderar att vara en säsongsmässigt stark period för kronan”, skriver SEB:s Elisabet Kopelman i bankens marknadsbrev Ögat.

Sammantaget spår SEB att kronan under resten av året åter försvagas både mot euron och framförallt dollarn. Under nästa år väntas däremot kronan åter stärkas.

Tabell: SEB:s valutaprognos

20-sep Q4 18 Q1 19 Q2 19 Q3 19 Q4 19
EUR/SEK 10,38 10,50 10,40 10,30 10,20 10,00
USD/SEK 8,87 9,38 9,20 8,96 8,72 8,33

Källa: SEB Ögat 20 sep

Bolån
Så mycket har snitträntorna på bolån stigit
Chatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier för långsiktiga
Börsen
Minusstängning efter slagig handel
Ädelmetaller
Frida Bratt: Guldet lockar Nordnets sparareAntalet affärer ökade 54 procent på en månad
Aktietips
Henriksson: Ett av börsens mest välskötta bolag
8/2
Trading Direkt om dagens rapportbolagDessutom teknisk analys av kaffe
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många färska analyser
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Peab starkare än väntat
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Engångsposter drog ned Dometic
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Skanskas resultat sämre än väntatSänker utdelningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos sänker utdelningen rejältResultat tyngs av nedskrivning på 600 miljoner
Notering
Uppgifter: Gymkedjan Sats på väg till börsen
Asien
Överlag nedåt i delvis helgstängt Asien
Wall Street
New York: Tillväxtoro sänkte börserna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga återpublicerade lägenhetsannonser
Foto: istockphoto
Fonder
Nyårsrally i PakistanNya stödlån skapar investerarintresse
Villor
Småhusbarometern: Oförändrade priser senaste kvartalet
Aktier
Affärsvärlden: Tre aktier att köpa och en att vänta med
Foto: istockphoto
Mäklarstatistik: Bostadspriserna sjönk i januari
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
SBAB: Bostadsägarna tror på högre priser
Ädelmetaller
Analytiker spår ett gyllene 2019
Skatter
Så minskar din skatt under året
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Gardell: Nordeas resultat alldeles för lågt
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Försäkringar
Försäkringsbolagen ser olika på vattenskador”Inte alltid nödvändigt följa branschens regler”
Analys
Kepler: Aktien som har blivit för billig
Kommentar
”Rätt att dela upp Qliro”
Placera
SEB ser stöd för fortsatt börsuppgångMen en starkare krona kan minska avkastningen