Fonder Fondbolaget Arks omåttligt populära teknikfond Innovation mer än fördubblade spararnas pengar under pandemin. Men hög inflation och stigande räntor har straffat den tillväxtorienterade fonden som i år placerar sig i den absoluta fondbotten.  

Fondbolaget Ark Invest med Cathie Wood som vd och investeringschef står bakom flera teknik- och tillväxtinriktade fonder. Populärast bland spararna är Arks flaggskeppsfond Innovation som Wood också förvaltar. 

Under pandemin blev fonden en stor vinnare och värdet på fondandelarna mer än fördubblades. Men hög inflation och stigande räntor har under 2022 slagit hårt mot tillväxtbolag med förväntade vinster längre fram i tiden.

Sedan årsskiftet har Innovation-fonden rasat drygt 67 procent, vilket kan jämföras med nedgången för det amerikanska S&P 500-indexet på omkring 19 procent.  

Det innebär att Innovation-fonden placerar sig i den absoluta botten av samtliga amerikanska aktiefonder som följs av analystjänsten Morningstar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Sett till avkastning landade Cathie Woods fond på plats 3 544 av totalt 3 552 aktivt förvaltade fonder i USA när Morningstar rankade deras utveckling i mitten på december. 

De största innehaven i Innovation-fonden som Zoom, Tesla och Block Inc, som tidigare gick under namnet Square, är alla ned över 60 procent i år. 

Som mest förvaltades tillgångar till ett värde av 27,6 miljarder dollar i fonden. Nu uppgår den siffran till strax under 6,5 miljarder dollar, enligt Reuters. 

Men fonden fortsätter att vara populär bland småspararna. I år har Innovation sett ett nettoinflöde på 1,6 miljarder dollar, skriver nyhetsbyrån och hänvisar till statistik från Lipper.