Oljepriset (Uppdaterad) USA har erbjudit Iran sanktionsfrihet mot att landet går med på förhandlingar, enligt ett uttalande från Irans president Hassan Rouhani, publicerat på hans officiella hemsida.

USA erbjöd sig att ta bort samtliga sanktioner mot Iran i utbyte mot förhandlingar, något som iranierna dock inte ansåg vara tillräckligt vid veckans möte vid FN:s generalförsamling. 

”Tyska rikskanslern, Storbritanniens premiärminister och Frankrikes president insisterade på att mötet skulle äga rum. Amerikanerna har mot detta lovat att lyfta samtliga sanktioner”, säger Hassan Rouhani enligt hans officiella hemsida.

Inte acceptabelt

Åtgärden var dock inte acceptabel nog, även om Iran skulle vilja förhandla, givet den press som råder mot Iran och det så kallade 5+1-ramverket, där FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) och Tyskland nådde fram till det så kallade kärnavtalet med Iran 2015. ”Ingen kan förutsäga vilka konsekvenserna blir av sådana förhandlingar”, säger Hassan Rouhani. Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga efter indikationer från president Donald Trump och avskedandet av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare inför FN:s generalförsamlings möte i New York.

Absoluta krav

Attackerna den 14 september på oljeprocessanläggningar i Saudiarabien, som skyllts på Iran av både USA och Saudiarabien, lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen. Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet.

Prisuppgången utraderad

Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran. Oljepriserna hade kort efter Hassan Rouhanis uttalanden raderat ut hela den kraftiga prisuppgång som orsakades av attackerna i Saudiarabien den 14 september, efter en nedgång på över 2 procent i Brentkontrakten.

USA:s president Donald Trump dementerar att USA erbjudit Iran sanktionsfrihet i utbyte mot att landet går med på förhandlingar.

Den korrekta versionen är att det var Iran som ville att USA skulle lyfta sanktionerna mot landet för att få till ett möte, men de fick nobben, enligt Donald Trump.

”Jag sa, så klart, nej!” skriver president Donald Trump på Twitter.

Oljepriset steg något på Donald Trumps dementi, men Brentkontrakt handlades fortsatt ned med omkring 2 procent för dagen. Priset har nu letat sig tillbaka till nivåerna från innan attackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien den 14 september, attacker som Iran anklagas för.

Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga, bland annat efter Donald Trumps oväntade avskedande av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare.

Sordin på sentimentet

Attackerna lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen. Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet. Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran.

 

 

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Börsen
Sur börsöppning
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt för Actic
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Rapport
Något sämre för Elekta