Oljepriset (Uppdaterad) USA har erbjudit Iran sanktionsfrihet mot att landet går med på förhandlingar, enligt ett uttalande från Irans president Hassan Rouhani, publicerat på hans officiella hemsida.

USA erbjöd sig att ta bort samtliga sanktioner mot Iran i utbyte mot förhandlingar, något som iranierna dock inte ansåg vara tillräckligt vid veckans möte vid FN:s generalförsamling. 

”Tyska rikskanslern, Storbritanniens premiärminister och Frankrikes president insisterade på att mötet skulle äga rum. Amerikanerna har mot detta lovat att lyfta samtliga sanktioner”, säger Hassan Rouhani enligt hans officiella hemsida.

Inte acceptabelt

Åtgärden var dock inte acceptabel nog, även om Iran skulle vilja förhandla, givet den press som råder mot Iran och det så kallade 5+1-ramverket, där FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) och Tyskland nådde fram till det så kallade kärnavtalet med Iran 2015. ”Ingen kan förutsäga vilka konsekvenserna blir av sådana förhandlingar”, säger Hassan Rouhani. Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga efter indikationer från president Donald Trump och avskedandet av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare inför FN:s generalförsamlings möte i New York.

Absoluta krav

Attackerna den 14 september på oljeprocessanläggningar i Saudiarabien, som skyllts på Iran av både USA och Saudiarabien, lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen. Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet.

Prisuppgången utraderad

Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran. Oljepriserna hade kort efter Hassan Rouhanis uttalanden raderat ut hela den kraftiga prisuppgång som orsakades av attackerna i Saudiarabien den 14 september, efter en nedgång på över 2 procent i Brentkontrakten.

USA:s president Donald Trump dementerar att USA erbjudit Iran sanktionsfrihet i utbyte mot att landet går med på förhandlingar.

Den korrekta versionen är att det var Iran som ville att USA skulle lyfta sanktionerna mot landet för att få till ett möte, men de fick nobben, enligt Donald Trump.

”Jag sa, så klart, nej!” skriver president Donald Trump på Twitter.

Oljepriset steg något på Donald Trumps dementi, men Brentkontrakt handlades fortsatt ned med omkring 2 procent för dagen. Priset har nu letat sig tillbaka till nivåerna från innan attackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien den 14 september, attacker som Iran anklagas för.

Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga, bland annat efter Donald Trumps oväntade avskedande av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare.

Sordin på sentimentet

Attackerna lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen. Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet. Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran.

 

 

Chatt
Hernhag: Tre utländska investmentbolag på lång siktOch två favoriter i skogssektorn
Foto: istockphoto
Oljepriset
Oljeprisfall efter löfte ta bort sanktioner mot IranMen Trump dementerar
Sektor
Analytiker: Hoppfull massastatistik lyfter sektornStora Enso stiger markant på börserna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Betydligt lägre elpris i höst än ifjol
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Fortsatt återhämtning med verkstad i täten
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Fonder
Globalfonder bland månadens favoriterRäntefond bland mest köpta fonder hos Nordnet
Analys
Credit Suisse sänker Nordeas rekommendation"Kostnadsåtgärder slår mot intäkter"
27/9
Trading Direkt: Skanska, Sobi och tittarönskemål i tekniska analysen
Rapport
Nobina: Förvärv lyfte resultatet
Gästkrönika
Nordnet: Så vill vi förbättra flytträtten för pensionsförsäkringar
Aktietips
Carnegie: Uppsida i Getinge trots kursrusningMen Danske Banks analytiker tycker annorlunda
Foto: istockphoto
Aktie
Lipidor stiger 35 procent i börspremiären
Analysbrev
Hernhag avslöjar innehållet i nya analysbrevet
Asien
Överlag nedåt i Asien
Sektor
"Spelbolagens värderingar har nått botten"
Sektor
JP Morgan: Läge att återvända till undervärderad energisektorInvestmentbanken listar fyra heta energiaktier
Foto: Shutterstock
Börsen
Barclays: Varningslamporna lyserStorbanken tappar tron på aktier
Elpris
Se över elavtalet inför vinternSpara tusenlappar med rätt avtal
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Insiders
Flera insiderköp i FingerprintVd: Fint att ledning och styrelse tror på bolaget
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Andersson: Snabbspår för boskatter diskuteras
Placeringar
Lyxor: Hållbara placeringar ger inte sämre avkastning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Mångmiljardsmäll för Ericsson i muthärvaAvsätter 12 miljarder som belastar tredje kvartalets resultat
Aktieråd
Ett hett köptipsOch två aktier du kan vänta med
Notering
Gymkedjan Sats till OslobörsenTar in 1,4 miljarder NOK i noteringen
Vinstvarning
Vinstvarning från flygjätten IAG