Den indiska marknaden steg kraftigt redan i september då Indienfonden steg i värde med hela 7,0 procent, varav en starkare utveckling för den indiska valutan svarade för drygt 4 procent.
Det indiska samhället har sedan dess nu i princip öppnat upp helt efter coronarestriktionerna, även om antalet sjukdomsfall fortsätter öka. Aktiviteten i ekonomin är också tillbaka till 95 procent av normal nivå.
– Detta är tydligt när vi talar med bolag verksamma inom detaljhandel och konsumtion. Bästa exemplet på detta är fordonsförsäljningen. Maruti Suzuki, som har över halva marknaden för personbilar, sålde 160.000 fordon i september. För oktober planerade man att tillverka 180.000 bilar. Och både Hero Motor och Bajaj Auto har sett kraftigt bättre efterfrågan på motorcyklar de senaste månaderna, säger Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Indienfond.
”Ser ut att lätta för bankerna”
Återhämtningen under hösten har synts bäst i tre sektorer; banker, industribolag och cykliska bolag. Bankerna riskerade under större delen av året ökade kreditförluster, men det lättar nu, anser Gunnar Påhlson.
– Vi har haft en försiktig inställning till bankerna, då det fanns risk för ökade kreditförluster. Nu ser det ut att lätta. De privata bankerna är välkapitaliserade och har gjort stora förebyggande avskrivningar. Och i och med den snabba återhämtningen för fordonssektorn, både i Kina och globalt, går nu de indiska underleverantörerna för full maskin, säger han.
Motherson Sumi Systems, som finns i portföljen i Carnegie Indienfond, meddelade på ett strategimöte nyligen att bolaget har ambitionen att växa både organiskt och genom förvärv, från en omsättning på 9 miljarder till 36 miljarder dollar över fem år med ökad lönsamhet, berättar Gunnar Påhlson.
”Kapitalet flödar tillbaka till Asien”
Det är tydligt, menar han, att presidentvalet i USA har ökat intresset för att investera i Asien igen. Och med Biden i Vita huset öppnas möjligheten till bättre relationer mellan USA och Kina, även om handelstullarna inte ändras på kort sikt.
Att USA förväntas återuppta samarbetet kring globala miljöfrågor är också positivt för de asiatiska ekonomierna. Fortsatta ekonomiska stimulanser och stödpaket i USA talar för en försvagning av dollarns värde, vilket normalt gynnar asiatiska ekonomier eftersom kapitalet flödar tillbaka dit när dollarn tappar.
Även vaccinframställningen mot covid-19 skapar möjlighet för en cyklisk återhämtning av global ekonomisk aktivitet under 2021, enligt Gunnar Påhlson. Bättre global tillväxt gynnar även indiska globala exportföretag som till exempel it-serviceindustrin och underleverantörer till bilindustrin.
Efter en tid med ökad protektionism, under Trumps styre, får vi nu dessutom ett nytt handelsavtal i Asien när tio länder bildar RCEP, där Kina ingår. Indien ingår inte i detta avtal idag men ökad frihandel och mindre protektionism gynnar global tillväxt och leder till en mer positiv syn på aktieinvesteringar oavsett marknad, menar Gunnar Påhlson.
Stort inflöde av utländskt kapital
Placerarna har nu också blivit betydligt mer positivt inställda till Indien och Asien. Enligt Gunnar Påhlson finns det flera stora makrofaktorer bakom den nya positivismen. Den första är en förändring i lagstiftningen i Indien som reglerar hur mycket utlänningar får äga i landet.
– Från tidigare 15 procent av aktierna i ett indiskt bolag, till nya nivån 25 procent av aktierna. Det fick till följd att indexet MSCI i ett steg ökade Indiens andel av Asien-indexet, och det är också förklaringen till att det under november flödade in rekordhöga stora utländska investeringar, 9 miljarder dollar, på den indiska marknaden, säger Gunnar Påhlson.
Av de övriga asiatiska ekonomierna har ”Kina gått som ett skott”, med Gunnar Påhlsons ord. Landet klarade att öppna ekonomin på 60 dagar, så Indien ligger ett kvartal efter. Bara under andra kvartalet föll Indiens BNP med 7,5 procent.
– Indien ligger sist i den asiatiska ligan, och det förklarar varför landet gått så bra i november.
Sydkorea bortglömt
Andra intressanta länder är Sydkorea, som nästan varit bortglömt, och varit lågt värderat. Landet har en mogen inhemsk ekonomi. Koreanska bolag har varit billiga. Norra Asien går mycket bra med stark cyklisk exportindustri. Sydostasien däremot ligger i bakvattnet. Indonesien är till exempel helt nedstängt, Thailands turister uteblir, medan Vietnam klarat sig bra, sammanfattar Gunnar Påhlson.
Det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Moody’s prognoser visar att indiska bolag utanför finanssektorn får en kraftig återhämtning nästa år, rapporterar CNBC. Bolagen har stabila utsikter för 2021 och vinsttillväxten börjar öka efter två rejält dystra kvartal. Ett strukturellt skifte i konsumtionsmönstren stärker efterfrågetillväxten under de närmaste tolv till 18 månaderna.
Den indiska marknaden steg dessutom kraftigt redan i september och då vände även Indienfonderna uppåt. Carnegie Indienfond steg till exempel med 7,0 procent, varav en starkare utveckling för den indiska valutan svarade för drygt 4 procent.
Det indiska samhället har nu i princip öppnat helt efter restriktionerna under coronapandemin, även om antalet sjukdomsfall fortsätter att öka.
”Alla goda nyheter redan inprisade”
I förra veckan var flera av de stora indexen ordentligt upp och på fredagen den 25 november nåddes all time high.
Moody’s analytiker Sweta Patodia anser att en bred återhämtning under slutet av året bäddar för en stark BNP-tillväxt på 10,8 procent i Indien för det fiskala året mellan 1 april 2021 till och med 31 mars 2022.
Men det finns motsatta uppfattningar, trots Indien-rallyt under de senaste veckorna.
Det finns skäl att inte haka på trenden i Indien, anser HSBC Private Banking, som nu har beslutat sig för att undervikta landet.
– Vår syn just nu är att många väldigt goda nyheter i Indien redan är inprisade på de indiska marknaderna, säger James Cheo, chefsstrateg för Sydostasien för HSBC Private Banking, till CNBC:s ”Street Signs Asia”.