Elpriset De höga elpriserna har fått många att binda sina elavtal. Men ettåriga fastprisavtal är i dag i snitt 155 procent dyrare än i fjol, visar statistik från elhandelsbolaget GodEl. Och bor du i södra Sverige är det inte säkert att du får teckna fastprisavtal hos ditt elbolag. 

Privata Affärer har tidigare rapporterat om det kraftigt ökade intresset för fasta elavtal när spotpriserna slår rekord. Till exempel valde hela 68 procent av de som bytte elhandelsavtal via Compricer fasta avtal i september. Det kan jämföras med 25 procent i augusti.

”Huruvida det är ekonomiskt fördelaktigt med ett bundet elavtal är tyvärr något vi endast kan veta med säkerhet i efterhand”, konstaterar Compricer i ett pressmeddelande.

Men den stora ökningen av fastprisavtal kommer samtidigt som ettårsavtalen blivit rejält dyrare – i  snitt 155 procent jämfört med ett år sedan, enligt statistik från elhandelsbolaget GodEl.

Dyrast är det i södra Sverige (elområde SE4). För en villaägare som gör av med 20 000 kWh per år är ettåriga fastprisavtal i dag i genomsnitt 16 000 kr dyrare per år än vid samma period i fjol. För en lägenhet (2000 kWh/år) i är merkostnaden 1 658 kr under motsvarande period.

– Elpriset är rekordhögt nu och det är lätt att bli lurad att tro att elavtal med fasta elpriser blir billigare. Statistiken visar tvärtom att elavtal med ett rörligt pris är bäst för plånboken i längden, säger Maria Erdmann, vd på GodEl i ett pressmeddelande.

Men faktum är att det inte ens är säkert att du kan teckna fastprisavtal om du bor i södra Sverige.

”Flera elleverantörer har meddelat att de slutar med fastprisavtal på grund av att det är riskabelt att låta sina kunder låsa elpriset. En anledning till det är att likviditeten på prissäkringsmarknaden Nasdaq (där elleverantörer prissäkrar fastprisavtal för att inte behöva ta hela risken) just nu är för låg”, skriver GodEl.

Det innebär i slutändan att elleverantörer behöver lägga på extra stora säkerhetsmarginaler på fastprisavtalen vilket gör dem sällsynt dyra för konsumenterna. Därför är det bättre att välja rörligt, menar Maria Erdmann på GodEl.

– Tyvärr är det lätt för elkunder att bli lurade till ett dyrt elavtal. I stället för att binda elpriset inför vintern bör elkonsumenten sitta lugnt i båten, lägga undan lite pengar varje månad inför vintern när elanvändningen går upp för många, och försöka minska den onödiga elanvändningen därhemma, säger hon.

Men om du ändå vill teckna ett fastprisavtal så gäller det att jämföra. För det är stora skillnader mellan de olika elhandelsbolagen.

Den som bor i södra Sverige och gör av med 20.000 kWh per år får betala 2.385 kr i månaden med det billigaste ettårsavtalet. Det dyraste landar i stället på 3.368 kr i månaden. På ett år innebär det en skillnad på nästan 12.000 kr.

I mellersta Sverige (elområde SE3) kostar det billigast ettårsavtalet i snitt 1.158 kr i månaden medan det dyraste ligger på 2.935 kr, en skillnad på hela 1.777 kr i månaden eller drygt 21.000 kr per år.

I elområde SE2 (södra Norrland) ligger det billigaste ettårsavtalet på 829 kr i månaden medan det dyraste ligger på 2.935 kr. Skillnaden är alltså drygt 2.100 kr i månaden eller drygt 25.000 kr per år. I norra Norrland (SE1) är skillnaderna ungefär som i område SE2.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.