Polis mäter kroppstemperaturer på busspassagerare i Zhoushan City i Kina.

Virusoron Börserna världen över har drabbats av coronavirusrädsla och indexkurvorna pekar nedåt på bred front. Men det är förstås Kinas ekonomi som drabbas hårdast. Inte minst då virusrädslan slår hårt mot Kinas ”tillväxtmotor” konsumtionen, säger den oberoende Kinaexperten Frédéric Cho i Stockholm.

Coronavirusets utbrott slår hårt mot den kinesiska ekonomin. Flygresorna har minskat med drygt 40 procent, liksom tågresandet. Totalt har transportsektorn minskat 25 procent, vilket bekräftas av Kinas vice transportminister Liu Xiaoming till CNBC.

Helgledigheten i Kina har redan förlängts utöver den traditionella veckan i samband med det kinesiska nyåret. Kineserna blir nu lediga till kommande söndag, handeln på kinesiska börser återupptas den 3 februari, utom i Shanghai där ledigheten utsträckts ända till den 9 februari, trots att staden inte ännu drabbats av viruset, enligt uppgifter på måndagsförmiddagen. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Nyhetsbyrån skriver vidare att börsen i Shanghai inte kunnat nås för kommentar. Enligt tidigare uttalanden från stadens styre uppmanas företag hålla stängt till och med den 9 februari för att förhindra spridning av coronaviruset.

Kraftiga ras

Shanghaibörsen stängde med ett kraftigt ras den 23 januari, ned 2,8 procent. Bloomberg rapporterar att det ännu inte kommit något besked om de kinesiska fastlandsbörserna öppnar på fredag som planerat. Rykten florerar att det kan dröja till i början av nästa vecka.

Terminer på indexet FTSE China A50 som består av de 50 största kinesiska bolagen, har rasat kraftigt i Singapore under måndagen, ned hela 5,9 procent, uppger Bloomberg.

Coronaviruset slår mot hela konsumentsektorn och leder till brist på en hel del nödvändiga varor, till exempel mediciner. Eftersom myndigheterna kommunicerar att det är viktigt att bära ansikts- eller munskydd, har lagren av dessa snabbt sålts slut.

”Påverkas positivt”

Det saknas munskydd, skyddshandskar och dräkter, mediciner, inte minst i Wuhan. Behovet är enligt uppgift 100 000 dräkter, men den dagliga produktionskapaciteten är en bråkdel av den siffran.

– Kortsiktigt kommer utbrottet att märkas i Kinas ekonomi, när folk stannar hemma och just nu sitter miljontals människor i karantän, ungefär lika många som motsvaras av Spaniens hela befolkning. Detaljhandeln får smällar, konsumtionen är ju Kinas främsta tillväxtmotor, men långsiktigt kommer det att påverka Kinas ekonomi positivt, säger Frédéric Cho.

– Men Kina kan tjäna långsiktigt genom att lära sig förstå nyttan av full transparens, vilket behövs inte bara för hantering av denna utmaning utan också för andra utmaningar, säger han.

Lär av misstag

Myndigheterna är mer handlingskraftiga den här gången jämfört med när sarsviruset plågade landet I början av 2000-talet.

– Kina liksom vi andra lär av egna misstag. Hanteringen av sars lämnade mycket i övrigt att önska. Den här gången har man tagit lärdom och agerat klart snabbare, säger Frédéric Cho.

Vid sars-utbrottet fanns ”osunda byråkratiska reflexer”, att inte vilja rapporterar sanningen uppåt, av skälet att ”där accepteras inte sanningen, säger han. Nu har allt gått snabbare, och nödvändiga åtgärder tar ”några veckor i stället för månader”.

Ny debatt i Kina

I kinesiska medier syns just nu även en helt ny debatt där den utredda konsumtionen av vilt kött allt mer ifrågasätts, enligt Frederic Cho. Sars-epidemin 2003 spreds efter konsumtion av vilda djur.

– Kina har fått ytterligare en utmaning att hantera på toppen av handelsfriktionerna med USA. Men är det något de är bra på så är det nationell samling vid krislägen. Det här är högsta prioritet i Kina nu, säger han.

Det politiska styret och myndigheterna i Kina har insikten att det uppkomna läget ”måste hanteras”, oavsett grad av farlighet.

Kinesiska myndigheter uppgav på söndagen att viruset ännu inte är under kontroll trots aggressiva åtgärder genom isolering och reserestriktioner för flera städer med totalt miljontals invånare.

När det gäller korrekt och saklig information går det inte att bortse från ”Kinas formidabla digitala struktur ” menar Frédéric Cho.

– I det här läget drar Kina nytta av den, säger han.

”Ingen global hälsorisk”

Antalet smittade från coronaviruset har nu stigit i Kina och bekräftats till 2.744 enligt nya uppgifter, medan antalet döda uppgår till minst 80. Oron är stor för fortsättningen, eftersom inkubationstiden är två veckor från smittan till visade symptom.

Mer än ett dussin fall har bekräftats utanför Kina, och WHO uppger att 29 personer bekräftats med smittan utanför Kina, varav 26 reste genom Wuhan, som varit smittans epicenter. Fem fall finns i USA och ett i Kanada, medan tre fall har rapporterats från Frankrike.

– Världshälsoorganisationen WHO kallar dock inte coronaviruset för en global hälsorisk än, men WHO-chefen har just nu anlänt till Peking för olika möten, uppger Frédéric Cho.

Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
Två dagar kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Börsen
Återhämtningen kom av sig
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Asien
Viss återhämtning i Asien
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset
Börsen
Sparekonomerna: Inte förvånande att börsen störtdykerSpår fortsatt turbulens närmaste tiden
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Henrik Montgomery/TT
elpriset
Elpriset i februari det lägsta på 20 år ​​​​​​​Nytt rekord i vindkraftsproduktion
Foto: istockphoto
Pension
Så påverkas pensionen om du jobbar längre
Foto: AP / TT
Corona
Rekordhöga nivåer av blankning av kinesiska aktier
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Lyxprodukter: Nedåt för märkesbolagen
Placera
Hernhag: Fler fastighetsbolag kan sitta med "Svarte Petter"
Aktietips
DI: Hexatronic välpositionerat inför fiberrevolutionenRekommenderar köp
Aktietips
Tre heta köptips