KORRIGERING: Storytel förvärvar streamingtjänsten Audiobooks.com - går in på USA-marknaden

2021-11-12 12:50:00

Audiobooks.com har enda sedan sin lansering 2011 satt ett stort avtryck på den amerikanska ljudboksmarknaden. Med ett ständigt fokus på användarupplevelsen har bolaget verkat i de populäraste apparna för iOS- och Android-enheter, samt erbjudit integration genom bland annat Alexa, Sonos, CarPlay och Android Auto. I appen finns ett förstklassigt innehåll, bestående av 300 000 ljudböcker från hundratals stora förlag, såväl som miljontals poddar och annan typ av ljudunderhållning.
Storytels förvärv av Audiobooks.com lägger grunden för ljudboksföretagets etablering i USA och engelsktalande delar av världen och följer bolagets uttalade strategi om expansion på mogna marknader. Storytels framgångsrika tillväxtresa har hittills resulterat i över 1,7 miljoner abonnenter, en verksamhet på 25 marknader och en katalog med mer än 700 000 titlar, och över 30 språk.

- Jag är imponerad av Audiobooks.coms framgång, expertis och erfarenhet på den amerikanska marknaden, såväl som i Storbritannien och Australien, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel.

- Audiobooks.com är ett lönsamt och växande företag som sätter sina konsumenter och partners i centrum och ger Storytel en ny plattform för tillväxt. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med Audiobooks.com, våra team, förlagen och partners för att göra ljudbokslyssnandet lika populärt på de engelskspråkiga marknaderna som den vuxit sig till att bli i Norden på senare år, säger Jonas Tellander.

- Jag är stolt över den framgång som Audiobooks.com-teamet har uppnått genom att positionera företaget som en av de ledande tjänsterna för ljudböcker i USA. När vi nu ansluter oss till Storytel blir vi en del av en företagsgrupp med samma vision och värderingar som vi. Dessutom erbjuder Storytel en solid bas och global skalbarhet, som gör företaget väl rustat för att ta sig an en marknad med hundratals miljoner engelsktalande användare, säger Ian Small, General Manager för Audiobooks.com, som kvarstår i sin roll efter förvärvet.
- Genom den kombinerade branschkunskapen hos Storytel och Audiobooks.com kommer vi att fortsätta att odla den passion och det stora intresse som redan finns hos den engelsktalande publiken, och ta samarbetet med våra partners till nästa nivå, säger Ian Small.

Enterprise value för förvärvet uppgår till USD 135 miljoner, på en skuld och kassafri basis, och kommer att betalas kontant. Förvärvet kommer att finansieras genom befintliga medel och upptagande av ett nytt brygglån om 500 miljoner kronor, vilket löper ut i Q1 2023, med Swedbank AB (publ). Lånet har tagits upp som en del av en justering av bolagets befintliga kreditfacilitet, där bolagets revolverande kreditfacilitet förlängdes med ytterligare tre år och tillgängligt belopp ökat till 850 miljoner kronor (från 500 miljoner kronor). Transaktionen förväntas slutförföras i slutet av December 2021, vilket förutsätter sedvanligt regulatoriskt godkännande.

LionTree Advisors agerade som exklusiv finansiell rådgivare till Audiobooks.com, och Weil, Gotshal & Manges LLP agerade som juridisk rådgivare till Storytel. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Dan Panas, Head of Global Communications & PR, Storytel AB
Email: dan.panas@storytel.com
Tel: +46 70 186 52 90   
Andreas Lindblom, Head FP&A and Investor Relations, Storytel AB
Tel: +46 72 506 14 22
Email: andreas.lindblom@storytel.com

Cara Major, KKR Communications
Email: media@kkr.com

Denna information utgör insiderinformation i enlighet med EU:s marknadsmissbruksförordning 596/2014 och är sådan information som Storytel AB (publ) är skyldigt att offentliggöra. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, vid tidpunkten angivet i detta pressmeddelande av Bolagets nyhetsdistributör Cision.

FNCA Sweden AB är bolagets certified adviser. FNCA kan nås på info@fnca.seor +46 8 528 00 399.

 

Om Storytel
Storytel är en av världens största abonnerade streamingtjänster för ljudböcker och e-böcker, och erbjuder lyssning och läsning av mer än 700 000 titlar i tjänsten globalt. Vår vision är att göra världen till en mer empatisk och kreativ plats, genom fantastiska berättelser som kan delas och uppskattas av vem som helst, var som helst och när som helst. Storytels streamingverksamhet verkar under varumärkena Storytel och Mofibo. Storytels förlagsverksamhet består av ljudboksförlaget StorySide, samt välkända nordiska förlag som Norstedts Förlagsgrupp, People's och Gummerus. Storytel finns idag på 25 marknader och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Om Audiobooks.com
Audiobooks.com är en marknadsledande streaming- och nedladdningstjänst för ljudböcker, som ger bokälskare runtom i världen snabb och enkel tillgång till 300 000 titlar från hundratals förlag, via sin kostnadsfria app för Apple och Android. Tjänsten kan användas via Sonos, Alexa eller iOS, och i bilen på CarPlay, Android Auto och inom ramen för infotainmentsystemen i utvalda General Motors-, Land Rover- och Jaguar-fordon. Audiobooks.com grundades 2011 och är nu tillgängligt för lyssnare i fler än 150 olika länder och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada.
Om KKR
KKR är ett ledande globalt investmentbolag som erbjuder alternativ kapitalförvaltning och kapitalmarknads- och försäkringslösningar. KKR strävar efter att generera attraktiv avkastning genom att följa en tålmodig och disciplinerad investeringsstrategi, anställa människor i världsklass och stödja tillväxt i sina portföljbolag och samhällen. KKR sponsrar investeringsfonder som investerar i private equity, krediter och realtillgångar, och har strategiska partners som förvaltar hedgefonder. KKR:s dotterbolag inom försäkringsområdet erbjuder pensions-, liv- och andra försäkringsprodukter under ledning av The Global Atlantic Financial Group. KKR:s investeringar kan även omfatta verksamhet i dess sponsrade fonder och dess dotterbolag inom försäkringssektorn. För ytterligare information om KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR), besök KKR:s webbplats på www.kkr.com och på Twitter: @KKR_Co.

Cision