Köpvärd aktieduo

Publicerad 2011-12-20 15:08

I senaste numret sätter Privata Affärer två köprekommendationer. Ett snabbväxande industribolag och en energikonsult med ambitiösa mål.

Aktieskribenten Marcus Hernhag skriver att industribolaget Elos erbjuder en intressant mix av medicinteknik och mätteknik. Bolaget producerar produkter och komponenter för bland annat dentala och ortopediska implantat och instrument. Glädjande är att den nyetablerade verksamheten i Kina under tredje kvartalet börjar gå med vinst.

Försäljningen för helåret 2011 tror vi överstiger 400 miljoner kr och för vinst per aktie är 2,40 kr inom räckhåll. Även med svagare konjunktur kan resultatet förbättras nästa år. Detta under förutsättning att produktionsproblem inom medicinteknikverksamheten blir lösta. En vinst per aktie på 4-5 kr ligger då inom räckhåll, vilket innebär en klart låg värdering för att vara en nischad spelare med snabb tillväxt. Riktkursen sätts till 54 kr.

Magnus Alfredsson skriver att teknikkonsulten Rejlers har en mycket stabil historik och ambitiösa mål. Bolaget ska år 2015 omsätta 2 015 miljoner kr, vilket innebär en årlig tillväxt från innevarande år på 15 procent. Energisektorn framstår som det stora tillväxtsegmentet inom bolaget.

Energieffektivitet och miljöhänsyn är faktorer som driver efterfrågan även i sämre tider. Privata Affärer tycker att kursnedgången som skett sedan i våras är för kraftig. Att p/e-talet nu kommit under 10 känns attraktivt och direktavkastningen över 3 procent innebär en viss krockkudde. Aktien kan vara ett utmärkt val för den långsiktige som söker ett mindre bolag att långsiktigt lägga in i portföljen. Privata Affärers riktkurs är 75 kr.