Köp det vinnande varumärket

Publicerad 2009-11-12 23:45

Prydliga kläder och välskötta finanser. Odd Molly där Christina Tillman basar är ett bra köp när allt annat krisar.

KÖP
Tillväxtbolag med koll på marginalerna.
POTENTIAL
Egen butiksrörelse och nya produktlanseringar.
RISK
Den allmänna nedgången i konsumtionen och detaljhandeln.

NYA IDÉER. Christina Tillman öppnar butik och satsar på hudvård. Foto: Scanpix

Konfektionsföretaget Odd Molly imponerar. Trots att aktien stigit hela 50 procent sedan årsskiftet tvekar vi inte att rekommendera köp.

Tillväxten är stabil, likaså bolagets finanser och marginaler. Utrullningen av egen butiks­rörelse och nya produktlanseringar inom hudvård är ytterligare uppsidor.

Odd Molly är ett mycket välskött bolag. Affärsmodellen är tämligen riskfri då en stor andel av försäljningen på bolagets 41 marknader sker via fristående agenter och distributörer. Detta gör att Odd Molly slipper stå för lager- och kreditrisker och i stället kan fokusera på kärnaffären i design, produktionsstyrning och varumärkesbyggande.

I den färska delårsrapporten för det fjärde kvartalet fortsätter Odd Molly att stärka sin bruttomarginal som landar på urstarka 61,2 procent. Delvis sker detta tack vare valutaeffekter då kronan försvagats mot euron och dollarn, men det är också ett resultat av att Odd Molly under kvartalet sålt sina produkter till fullpris.

Verksamheten är skuldfri med en kassa på nästan 80 miljoner kronor. Dessutom minskar såväl kundfordringar som varulagrets andel av omsättningen. Per årsskiftet uppgick varulagret till 7 procent av koncernens omsättning, vilket får betraktas som lågt. I och med lanseringen av en egen butik i centrala Stockholm kommer lageruppbyggnaden att öka något i början av året, men det är inget som oroar oss.

Butiksrörelsen är ett sätt att ytterligare öka marginalerna och bygga varumärket. Risken i Odd Mollys totala affär ökar som en följd av detta och vi kommer att vara vaksamma på hur butiken utvecklas i den pågående lågkonjunkturen.

Förutom egen butik lanserar bolaget även en hudvårdsserie i samarbete med L’Oréal. Dessa produkter har potential att bli en höglönsam sidoverksamhet.

Värderingen då? Aktien har gått starkt och som sagt stigit med hela 50 procent hittills i år. Men dagens kurs på 68 kronor är långt från kurstoppen på 200 kronor från slutet av 2007. Odd Molly tjänade nästan 9 kronor per aktie förra året, vilket ger ett p/e-tal på 7,5. Året har inletts med en försäljningsökning på 12 procent och VA är konservativt och räknar med att hösten blir något svagare.

Vi tror på en omsättning på 300 miljoner kronor i år och ett nettoresultat på 60 miljoner, vilket motsvarar drygt 10 kronor per aktie. Bolaget ger dessutom en direktavkastning på nästan 5 procent och delar i år ut 3 kronor per aktie. Vi sätter en riktkurs på 90 kronor och rekommendationen blir köp.

Köp även: Spel med lovande jackpott
…men sälj: Katalogkungen som bäddar för nyemission