KÖPTIPS: Prisvärd profil

Publicerad 2012-03-28 14:23

Vårshopping Den varma vintern fick New Wave att vinstvarna för fjärde kvartalet, men nu är det vår och solen skiner på New Wave.

Med ett börsvärde på 2,2 miljarder kronor är Torsten Janssons New Wave Group det största av åtta klädbolag i H&M:s undervegetation.

Genom profilförsäljningen som står för över 40 procent av omsättningen är New Wave mindre beroende av privatkonsumtionen än de flesta andra klädbolagen.

Vinstmultiplarna för bolaget är bland de lägsta i sektorn. Förutom VRG är New Wave den enda klädbolagsaktien som handlas under p/e 10 på 2012 års vinster. Rabatten beror på den höga skuldsättningen, det höga varulagret och sorgebarnet Orrefors Kosta Boda.

Men bolaget har ett väl tilltaget åtgärdsprogram och fjärde kvartalet svängde affärsområdet Gåvor & Heminredning, där Orrefors Kosta Boda ingår, till en liten vinst.

Exklusive engångskostnader ökade rörelseresultatet med 11 procent under 2011, trots den varma vintern. Marknaden kommer under året att omvärdera bolaget eftersom både omsättning och resultattillväxt är stabilare och bättre än de flesta konkurrenters, men värderingen är fortfarande lägre.