KÖPTIPS: Populär konsult

Publicerad 2012-01-25 11:15

Aktieanalys Verksamhetsmässigt har ÅF de senaste åren gått från stort fokus på industrin till att i dag vara minst lika tungt på infrastruktursidan.

Långa kontrakt som Nya Karolinska och Förbifart Stockholm, som just nu är Sveriges största infrastrukturprojekt, gör att projektportföljen för ÅF ser mer välfylld ut än på mycket länge.

Den snabba expansionen inom infrastruktur har tärt på lönsamheten men under 2012 räknar vi med att marginalerna klättrar upp och närmar sig tvåsiffriga.

Potentialen ligger inte bara i marginalexpansion utan också i tillväxt. Målet är att växa organiskt med 7-8 procent per år, 2011 landar bolaget kring 10 procent, trots bakslag inom kärnkraften och negativa effekter av en ovanligt stark Schweizisk franc.

ÅF har dessutom en nettokassa och vill gärna förvärva. I dag har bolaget cirka 4 500 anställda.  Det finns ett par tre favoritobjekt i storleksklassen 1 000-2 000 medarbetare. Lyckas bolaget med den typen av förvärv under 2012 har det kommit en god bit på väg mot sitt mål att omsätta en miljard euro 2015.

ÅF har på bara ett par år gått från en jumboplats på listan över Sveriges mest populära arbetsgivare till att ligga näst efter Google bland unga tekniker. Vd Jonas Wiströms vision att vara helylle men ändå cool har slagit igenom.

Andan av att vilja vara ett spännande bolag i framkant genomsyrar det mest som görs. ÅF:s hjärtefrågor är miljö och hållbarhet. Bolaget har sitt huvudkontor i Sveriges första certifierade Green Building och har satt som mål att halvera sina koldioxidutsläpp till 2015.

Vi väntar oss att ÅF relativt enkelt lyckas höja vinstmarginalen en procentenhet 2012 och då handlas aktien på p/e 11. Det är inte dyrt givet att man får både potential och stabilitet i samma aktie.

Bolaget har en rad defensiva kvalitéer: en stark balansräkning, en väldiversifierad portfölj, både geografiskt och sektormässigt, och en direktavkastning på cirka 4 procent.

Dessutom fick ÅF under 2010 en ny strategisk ägare i det finska riskkapitalbolaget Capman som lär vara drivande i koncernens utveckling.

Med Jonas Wiström har ÅF gjort en resa från 500 miljoner kronor till ett bolag värt runt 4 miljarder och den resan är inte slut än.

Defensiva kvaliteter parat med utsikten om att nå miljardmålet gör aktien till ett fynd.

Även detta läkemedelbolag får en köprekommendation av VA Börs.