KÖPTIPS: Investera i nöje

Publicerad 2012-04-19 10:01

Aktieanalys 2E Group är ett upplevelsebolag med fokus på möten och ”levande underhållning”. Den totala marknaden beräknas vara värd cirka 5 miljarder kronor och med en årsomsättning på knappt 800 miljoner kronor är 2E Group därmed den ledande aktören.

I dag utgörs knappt halva bolaget av Wallmanbolagen med Wallmans salonger, Hamburger Börs, Golden Hits, Schlagerbaren och Ladies Night.

Den näst största delen av bolaget är artist och musikalbolaget 2Entertain som bland annat äger och driver Intima Teatern, China Teatern och Oscarsteatern i Stockholm.

I början av 2011 floppade ett antal produktioner samtidigt vilket tyngde aktiekursen under våren.

I år ser bokningsläget och repertoaren betydligt bättre ut, med Tomas Ledins krogshow som troligtvis kommer till Cirkus i Stockholm i höst, Dirty Dancing på China Teatern och musikalen Spamalot på Oscarsteatern.

Om någon av årets produktioner trots allt skulle floppa har bolaget i år en bättre beredskap och nya modeller för att tidigt kunna stänga produktioner som inte går enligt försäljningsplan.

2E Group har en utdelningspolicy på 50 procent av resultatet och delar ut 24 öre per aktie i år vilket motsvarar en direktavkastning på blygsamma 2 procent. Inför nästa år finns förslag om att återlägga goodwillen vid beräkningen av utdelningen. Givet vår vinstprognos skulle det ge en utdelning på 90 öre och en direktavkastning på 6 procent.

Trots den osäkra konjunkturen gör den starka repertoaren att bolaget kan växa 10 procent i år och framförallt tror vi att en stark pipeline av shower och events kommer att leda till en betydligt bättre marginal för 2012.

Justerat för goodwillavskrivningar handlas aktien till p/e 8 på årets vinster. Lönsamhetspotentialen är betydande jämfört med föregående år när bolaget drev ett antal produktioner med förlust. I dag är salongerna näst intill fullsatta.

2E Group är ett välskött bolag med en underhållande affär och den underliggande trenden av ett ökat intresse för ”levande underhållning” talar för bolaget.