Turkiets president Tayyip Erdogan efter att den turkiska centralbanken i förväg annonserade att den skulle justera reporäntan vid sitt nästa möte efter beskedet om att den turkiska inflationen i augusti steg till 18 procent på årsbasis.

Fonder Sommarens kaos på den turkiska finansmarknaden har nu lugnat ner sig och börsen har handlats sidledes de senaste veckorna. Gårdagens kraftiga räntehöjning fick både den hårt pressade liran att stärkas och börsen att ta ett glädjeskutt uppåt. Vissa ser nu köpläge på årets sämsta tillväxtmarknad medan andra varnar för fortsatt volatilitet.

Den turkiska börsen har fallit 18 procent i år räknat i lokal valuta. Men eftersom den turkiska liran försvagats rejält under året har fondsparare fått se sina fondandelar falla i värde mer än så. Flera har halverats i värde vilket gör att Turkietfonder hör till de som utvecklats allra sämst i år.

Den senaste tiden har dock utvecklingen stabiliserats något. Börsen har handlats sidledes och liran varit någorlunda stabil.

I går höjde dessutom den turkiska centralbanken reporäntan till 24 procent – från 17,75 procent. Höjningen går stick i stäv med ett uttalande från Turkiets president Tayyip Erdogan inför räntebeskedet. Han ansåg i stället att de höga styrräntorna i Turkiet bör sänkas, enligt Bloomberg News. Presidenten har tidigare kritiserats för att lägga sig i centralbankens arbete och centralbanken får du beröm av marknaden att man fortsätter att vidhålla sitt oberoende. 

Räntehöjningen gjorde att liran stärktes rejält samtidigt som börsen steg över 2 procent.

Ser köpläge

Frågan är nu om botten nu är nådd i Turkiet. Det anser i alla fall den amerikanske fondförvaltaren Erik Zipf som nu ser köpläge. I en telefonintervju med Bloomberg bekräftar han att hans fond hos DuPont Capital Management börjat köpa turkiska aktier.

Erik Zipf förvaltar en tillväxtmarknadsfond med värdet 430 miljoner amerikanska dollar. Han har under åtta år dammsugit tillväxtmarknaderna för att hitta undervärderade och billiga aktier.

Utmaningarna är stora

Emre Akcakmak som förvaltar East Capital Turkiet, är dock tveksam till slutsatsen att det råder köpläge i Turkiet. Han anser att de turkiska utmaningarna just nu och i den nära framtiden är alldeles för stora.

– Hög inflation, stigande räntor och en svag lira dämpar ekonomin och därmed blir det också svårt för företagen, säger han.

East Capital Turkiet har gjort stora förändringar i portföljen som kan beskrivas som “flykt till kvalitet under svåra tider”.

– Det övergripande indexet kan mycket väl ha bottnat och flera aktier kan vara på väg att återhämta sig, men vi tror att vi är på väg in i en period då stockpicking är en bättre strategi än att försöka tajma marknaden, säger Emre Akcakmak.

En annan fråga är hur länge centralbanken kan bibehålla sitt oberoende. Kota Hirayama, seniorekonom på SMBC Nikko Securities säger till Reuters att banken bör få beröm för räntehöjningen men att Erdogans politik kan ställa till det i fortsättningen.

–  Det är naivt att tro att Erdogan kommer att fortsätta respektera centralbankens oberoende. Centralbanken lär förlora trovärdighet om räntehöjningarna störs ut av Erdogans politik, säger Kota Hirayama till Reuters.

Kommentar
Bottenfiske i G5 EntertainmentInsider och småsparare tankar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Morgan Stanley: Växande utmaningar för MTG
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Börsen
Börsen under nollan
Fonder
Massflykt från aktiefonder
Krönika
Hernhag: Budet som fick mig att tappa hakan
Foto: istockphoto
Bopriser
Boprisindikatorn: Allt fler tror på fallande priser
Aktier
Tre aktietips från Börsveckan
Foto: istockphoto
Index
Ny sammansättning av OMX Benchmark IndexSex bolag byts ut mot tio nya
IPO
IPO: Bengt Ågerup-bolag på väg till börsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktietips
DI: Kinnevik köpvärd efter kursfall och rabattökning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Fondjätten ökar i H&M"Kläder köps även i dåliga tider"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
Nordea sänker långa boräntorSer läge för kunder att binda
Asien
Blandat i Asien
Chatt
Hernhag: Ett investmentbolag värt att behålla
Bolån
Bankerna där du får betala mest för bolånet
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Byggbolaget som är stjärnan i klassen
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Bra läge för Peab
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
William Hill köpte 4,7 procent av MRG
Foto: istockphoto
Råvaror
Oljeavtal med Kurdistan ökar utbudetOljepriset har fallit tio dagar i rad
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Allt fler mäklare räknar med fallande priser
Småbolagsaktier
Experten: Två heta småbolag efter börsoron
Fed
Analytiker: Färdigkrattat för amerikansk räntehöjning i december
Foto: Pressbild
Kommentar
Ta ett piller mot börsoron"Astra Zeneca är en säker hamn"
Foto: Hanna Franzén/TT
Bolåneräntan
Ingves: Bolåneräntan kommer att fördubblas
Analyser
Sänkta riktkurser men banker håller fast vid köp
Bostad
Lista: Här stiger villapriserna mest