Turkiets president Tayyip Erdogan efter att den turkiska centralbanken i förväg annonserade att den skulle justera reporäntan vid sitt nästa möte efter beskedet om att den turkiska inflationen i augusti steg till 18 procent på årsbasis.

Fonder Sommarens kaos på den turkiska finansmarknaden har nu lugnat ner sig och börsen har handlats sidledes de senaste veckorna. Gårdagens kraftiga räntehöjning fick både den hårt pressade liran att stärkas och börsen att ta ett glädjeskutt uppåt. Vissa ser nu köpläge på årets sämsta tillväxtmarknad medan andra varnar för fortsatt volatilitet.

Den turkiska börsen har fallit 18 procent i år räknat i lokal valuta. Men eftersom den turkiska liran försvagats rejält under året har fondsparare fått se sina fondandelar falla i värde mer än så. Flera har halverats i värde vilket gör att Turkietfonder hör till de som utvecklats allra sämst i år.

Den senaste tiden har dock utvecklingen stabiliserats något. Börsen har handlats sidledes och liran varit någorlunda stabil.

I går höjde dessutom den turkiska centralbanken reporäntan till 24 procent – från 17,75 procent. Höjningen går stick i stäv med ett uttalande från Turkiets president Tayyip Erdogan inför räntebeskedet. Han ansåg i stället att de höga styrräntorna i Turkiet bör sänkas, enligt Bloomberg News. Presidenten har tidigare kritiserats för att lägga sig i centralbankens arbete och centralbanken får du beröm av marknaden att man fortsätter att vidhålla sitt oberoende. 

Räntehöjningen gjorde att liran stärktes rejält samtidigt som börsen steg över 2 procent.

Ser köpläge

Frågan är nu om botten nu är nådd i Turkiet. Det anser i alla fall den amerikanske fondförvaltaren Erik Zipf som nu ser köpläge. I en telefonintervju med Bloomberg bekräftar han att hans fond hos DuPont Capital Management börjat köpa turkiska aktier.

Erik Zipf förvaltar en tillväxtmarknadsfond med värdet 430 miljoner amerikanska dollar. Han har under åtta år dammsugit tillväxtmarknaderna för att hitta undervärderade och billiga aktier.

Utmaningarna är stora

Emre Akcakmak som förvaltar East Capital Turkiet, är dock tveksam till slutsatsen att det råder köpläge i Turkiet. Han anser att de turkiska utmaningarna just nu och i den nära framtiden är alldeles för stora.

– Hög inflation, stigande räntor och en svag lira dämpar ekonomin och därmed blir det också svårt för företagen, säger han.

East Capital Turkiet har gjort stora förändringar i portföljen som kan beskrivas som “flykt till kvalitet under svåra tider”.

– Det övergripande indexet kan mycket väl ha bottnat och flera aktier kan vara på väg att återhämta sig, men vi tror att vi är på väg in i en period då stockpicking är en bättre strategi än att försöka tajma marknaden, säger Emre Akcakmak.

En annan fråga är hur länge centralbanken kan bibehålla sitt oberoende. Kota Hirayama, seniorekonom på SMBC Nikko Securities säger till Reuters att banken bör få beröm för räntehöjningen men att Erdogans politik kan ställa till det i fortsättningen.

–  Det är naivt att tro att Erdogan kommer att fortsätta respektera centralbankens oberoende. Centralbanken lär förlora trovärdighet om räntehöjningarna störs ut av Erdogans politik, säger Kota Hirayama till Reuters.

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs