Turkiets president Tayyip Erdogan efter att den turkiska centralbanken i förväg annonserade att den skulle justera reporäntan vid sitt nästa möte efter beskedet om att den turkiska inflationen i augusti steg till 18 procent på årsbasis.

Fonder Sommarens kaos på den turkiska finansmarknaden har nu lugnat ner sig och börsen har handlats sidledes de senaste veckorna. Gårdagens kraftiga räntehöjning fick både den hårt pressade liran att stärkas och börsen att ta ett glädjeskutt uppåt. Vissa ser nu köpläge på årets sämsta tillväxtmarknad medan andra varnar för fortsatt volatilitet.

Den turkiska börsen har fallit 18 procent i år räknat i lokal valuta. Men eftersom den turkiska liran försvagats rejält under året har fondsparare fått se sina fondandelar falla i värde mer än så. Flera har halverats i värde vilket gör att Turkietfonder hör till de som utvecklats allra sämst i år.

Den senaste tiden har dock utvecklingen stabiliserats något. Börsen har handlats sidledes och liran varit någorlunda stabil.

I går höjde dessutom den turkiska centralbanken reporäntan till 24 procent – från 17,75 procent. Höjningen går stick i stäv med ett uttalande från Turkiets president Tayyip Erdogan inför räntebeskedet. Han ansåg i stället att de höga styrräntorna i Turkiet bör sänkas, enligt Bloomberg News. Presidenten har tidigare kritiserats för att lägga sig i centralbankens arbete och centralbanken får du beröm av marknaden att man fortsätter att vidhålla sitt oberoende. 

Räntehöjningen gjorde att liran stärktes rejält samtidigt som börsen steg över 2 procent.

Ser köpläge

Frågan är nu om botten nu är nådd i Turkiet. Det anser i alla fall den amerikanske fondförvaltaren Erik Zipf som nu ser köpläge. I en telefonintervju med Bloomberg bekräftar han att hans fond hos DuPont Capital Management börjat köpa turkiska aktier.

Erik Zipf förvaltar en tillväxtmarknadsfond med värdet 430 miljoner amerikanska dollar. Han har under åtta år dammsugit tillväxtmarknaderna för att hitta undervärderade och billiga aktier.

Utmaningarna är stora

Emre Akcakmak som förvaltar East Capital Turkiet, är dock tveksam till slutsatsen att det råder köpläge i Turkiet. Han anser att de turkiska utmaningarna just nu och i den nära framtiden är alldeles för stora.

– Hög inflation, stigande räntor och en svag lira dämpar ekonomin och därmed blir det också svårt för företagen, säger han.

East Capital Turkiet har gjort stora förändringar i portföljen som kan beskrivas som “flykt till kvalitet under svåra tider”.

– Det övergripande indexet kan mycket väl ha bottnat och flera aktier kan vara på väg att återhämta sig, men vi tror att vi är på väg in i en period då stockpicking är en bättre strategi än att försöka tajma marknaden, säger Emre Akcakmak.

En annan fråga är hur länge centralbanken kan bibehålla sitt oberoende. Kota Hirayama, seniorekonom på SMBC Nikko Securities säger till Reuters att banken bör få beröm för räntehöjningen men att Erdogans politik kan ställa till det i fortsättningen.

–  Det är naivt att tro att Erdogan kommer att fortsätta respektera centralbankens oberoende. Centralbanken lär förlora trovärdighet om räntehöjningarna störs ut av Erdogans politik, säger Kota Hirayama till Reuters.

Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Börsen
Stängning något uppåt
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Kepler: Lägre kassaflöde ökar osäkerhetenHalverar riktkursen för Oscar Properties
Foto: istockphoto
Analyser
Flera höjda riktkurser bland tisdagens analyser
Foto: Paradox
Rapport
Paradox: Starkt resultat – men höjer inte utdelningen
Börs
Ahlsell på väg att avnoteras
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic i nivå med förväntningarna
Bostad
Ovanligt svag bomarknad i januari
Placera
Hernhag: Endast några få pärlor i bemanningsbranschen
Börsen
Danske: Räkna med mer turbulens på börsenKan bli bakslag om något oväntat händer
Räntan
Nykredit: Inga fler räntehöjningar från RiksbankenTar paus i år och nästa
Analys
Nordea: Därför sänker vi H&M till sälj
Analyser
Färska köprekar bland måndagens analyser
Aktie
von Koskull: I år vänder det för NordeaHar själv köpt aktier för 19 miljoner
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Redeye höjer "rimligt" värde för Fingerprint
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen
Aktietips
Två heta köptips