Helena Stjernholm är ny vd för Industrivärden

Analys: Köp hennes bolag istället för Sverigefond

Publicerad 2015-10-05 12:24

Analys Industrivärden har inte varit någon favorit bland svenska investmentbolag på länge. Nu med en ny ledning blir det en nytändning och aktien känns riktigt spännande på längre sikt. Ett alternativ till en Sverigefond för den som söker chans till en högre avkastning.

När skandalerna avlöste varandra tidigare i år i Industrivärdens företagssfär fick många analytiker rätt i sin kritik mot bolaget. Det är uppenbart att aktieägarnas väl och ve inte stått i första rummet för den tidigare ledningen utan istället egen vinning, nöjen på aktieägarnas bekostnad och inte minst att försöka klamra sig fast vid makten så länge som möjligt.

En jämförelse med Investor ter sig närmast bisarr där skillnaden i avkastning under många år varit så stor att det är konstigt att inte fler aktieägare gjort uppror mot ledningen långt tidigare. Bara under de två senaste åren har Investor utvecklats dubbelt så bra som Industrivärden.

Nu är dock det gamla gardet utrensat och med Fredrik Lundberg som ny ordförande och före detta riskkapitalisten Helena Stjernholm som ny vd blir det spännande att följa fortsättningen. Och det saknas inte utmaningar. Både de stora innehaven Volvo och Sandvik har underpresterat länge och här finns det strukturförändringar att göra som kan trimma företagen och höja det totala bolagsvärdet. Lägg därtill SSAB som är rena kursrysaren och där det finns en fruktan på marknaden för en framtida nyemission.

Samtidigt finns här två av Sveriges finaste bolag just nu. Handelsbanken som är högre värderat än andra banker, men med all rätt eftersom bolaget går riktigt bra och växer stadigt med sina satsningar i Storbritannien. Och SCA där förändringen från skogsbolag till ett konsumtionsföretag givit en högre värdering och ett tillväxtcase som lockat investerarna.

Aktien har också utvecklats bättre än index och aktieportföljens utveckling under året, vilket indikerar att marknaden redan börjat inteckna positiva förändringar. Det är uppenbart att investerarna nu sätter stort hopp till att den nya ledningskonstellationen kommer genomföra förändringar som är positiva för aktieägarna. I dagens färska delårsrapport betonar också Stjernholm att det är fokus på att öka substansvärdet i bolaget – och därmed också aktieägarvärdet.

Därför kan ett köp av aktier i Industrivärden vara en långsiktigt god idé. Speciellt för den placerargrupp som inte kan eller har behov av uppsikt hela tiden. Då brukar man rekommendera Sverigefonder, men Industrivärden kan vara ett betydligt mer intressant alternativ. Fonder har ju också dyra förvaltningsavgifter på över 1 procent av kapitalet. Industrivärdens förvaltningskostnad under de första nio månaderna var 0,18 procent av aktieportföljens värde.