Aktietips Munters kastas ut ur Swedbanks fokusportfölj och ersätts av kontanthanteringsbolaget Loomis. Det rapporterar Swedbanks placeringssajt Aktiellt.

Swedbank anser förvisso att Munters fortfarande är ett ”högst intressant bolag”. Men eftersom aktiekursen mer än dubblerats på ett år är det dags att ta hem vinsten.

I stället plockas alltså Loomis in i portföljen. Analyshuset Kepler Cheuvreux, som ansvarar för Swedbanks aktieanalys, konstaterar att Loomis är en global branschledare. Dessutom har affärsmodellen visat sig vara motståndskraftig i tider av svag ekonomi.

”Tillväxt erhålls nu vidare inte minst av att många banker i främst USA kontinuerligt lägger ut sin kontanthantering på externa aktörer som Loomis”, skriver Kepler Cheuvreux analytiker enligt Aktiellt.

Dessutom har Loomis nyligen lanserat en digital betalningslösning kallad Loomis Pay.

”Vi ser framöver goda förutsättningar för Loomis Pay att nå framgång, då bolaget redan har etablerade kundrelationer med företagen via dess kontanthantering och då en integrerad helhetslösning både blir enklare och mer kostnadseffektiv för kunden”, skriver Kepler Cheuvreux och rekommenderar köp med riktkursen 360 kr vilket implicerar en värdering om P/E 10x 2024e.

Skulle dessutom Loomis Pay bli en succé ser Kepler en aktievärdering på 439 kr. 

Aktien handlas på tisdagsförmiddagen för 317 kr.