Bud (Uppdaterad) Bilprovningsföretaget Opus har mottagit ett kontantbud om 7,75 kr per aktie från Ograi. Men störste ägaren RWC rapporterar redan under förmiddagen att budet undervärderar Opus och att RWC kommer att säga nej.

Räcker inte andelen som accepterarar Searchlights bud på Opus för att avlista bolaget från Stockholmsbörsen kommer en ägarandel på 70 procent ändå att vara tillräckligt för att genomföra private equity-bolagets planer för bilbesiktningsföretaget. Det säger Francois Dekker som är partner på Searchlight.

I det pressmeddelande som skickades ut från budbolaget (som formellt heter Ograi och som utöver Searchlight även kontrolleras av Opus vd Lothar Geilen) framgick att 25 procent av aktieägarna redan har accepterat budet på 7,75 kr, däribland vd Lothar Geilen och de båda medgrundarna Magnus Greko och Jörgen Hentschel.

Accepterar inte nivån

Den största ägaren RWC Asset Management med en ägarandel på närmare 20 procent av aktierna meddelade dock i ett separat pressmeddelande på måndagen att RWC inte kommer att acceptera nuvarande budnivå. När Direkt pratade med Francois Dekker hade RWC:s inställning ännu inte blivit känd och han ville då inte spekulera i hur RWC resonerar, men sade att RWC hade styrelserepresentation och därmed hade informerats om budet.

Oavsett om RWC faller ifrån finns fortfarande möjlighet för budet att gå igenom då acceptnivån för erbjudandet sattes till att 70 procent, vilket inte når upp till den nivå om 90 procent som krävs för att tvångsinlösa de resterande aktierna.

”Potential men med utmaningar”

”Når vi inte nivån som krävs för en avlistning så tror vi ändå att vi med en ägarandel på 70 procent kan uppnå våra strategiska mål för verksamheten”, säger Francois Dekker.

Han menar att Opus har potential på lång sikt, men att bolaget står inför utmaningar, bland annat i form av övergången på bilmarknaden till en större andel elfordon, som kommer att kräva stora investeringar för Opus.

”Det görs bättre i en miljö med en mer koncentrerad ägarbild”, konstaterar Francois Dekker som helst ser att bolaget går in i en privat miljö eftersom de större investeringar som bolaget står inför bättre görs utanför aktiemarknadens kritiskt granskande blickar.

Budpremie på 30 procent

Erbjudandet på 7,75 kr innebär en budpremie på omkring 30 procent jämför med fredagens stängningskurs. Samtidigt är det en bra bit under de dryga 13 kronor som aktien handlades till när aktien stod som högst 2014. Men enligt Francois Dekker borde ändå majoriteten av de nuvarande aktieägarna vara nöjda med budet.

”Under de senaste tre åren har mer än 85 procent av aktierna handlats under budpriset. Så vi tror att den stora majoriteten av aktieägarna kommer att vara väldigt nöjda med erbjudandet”, säger han till Direkt.

Aktien stiger på börsen

Searchlight är ett private equity-bolag som grundades 2010. I dagsläget förvaltar bolaget omkring 7 miljarder dollar, och har ett antal investeringar i servicesektor, men inte i några liknanden bolag eller sektorer som Opus är verksamt inom, och enligt Francois Dekker räknar de inte med att hitta några synergier med Opus inom den egna portföljen.

När Stockholmsbörsen hade varit öppen i 10 minuter på måndagen hade Opus aktiekurs stigit till nivån för budet, det vill säga 7,75 kr.

 

 

 

 

 

 

 

Aktieportföljen
Vi byter fastigheter mot konsulter i portföljen
Chatt
Hernhag: Fyra gröna favoriterOch "en aktie jag skulle köpa om den fanns på börsen"
Foto: istockphoto
Valuta
Danske: Kronan blir svagare i år"Svensk inflation har redan toppat"
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan på plus
Foto: istockphoto
Försäkring
Här är bästa bilförsäkringen
Placera
Kapitalförvaltaren: 2021 ett exceptionellt år för aktierMen mer normala trender nästa år
11/6
Trading Direkt om inflation med Sarwe och Bratt
Aktier
Veckans mest blankade aktier i Sverige
Foto: Copyright (c) 2018 Vytautas Kielaitis/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Deutsche Bank: Inflationen en tidsinställd bomb
USA
Strategichefen: Hög inflation i USA längre än många tror
Analys
"Påtaglig försäljningstillväxt för Nilar framöver"Carnegie inleder med köp
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekar
Portföljen
Köp av bostadsbyggare lyfter portföljen
Aktier
DNB stuvar om i modellportföljenTvå aktier ut – en ny in
Foto: Anders Wiklund/TT
Emission
Knowit tog in halv miljard
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekobrott
Elva åtalas för grova insiderbrott inför Collectors vinstvarning
Inflation
Analytiker: Hur övergående är inflationen?Högsta på 29 år
Foto: Shutterstock
Sektor
Här är de hetaste sektorerna på Wall Street
Bostad
Hemnet: Såldes bostäder för rekordbelopp i maj
Foto: Copyright (c) 2019 ShutterstockProfessional/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
USA: Högre inflation än väntat
Amortering
FI: Amorteringskravet påverkar hushållen olika
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inflationen
Inflationstakten lägre än väntatAnalytikerna: Ingen större dramatik
Aktie
Analytiker positiva till Sinch miljardförvärv
Fonder
Spararna tankar SverigefonderMen även bland- och räntefonder lockade i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar