Bud (Uppdaterad) Bilprovningsföretaget Opus har mottagit ett kontantbud om 7,75 kr per aktie från Ograi. Men störste ägaren RWC rapporterar redan under förmiddagen att budet undervärderar Opus och att RWC kommer att säga nej.

Räcker inte andelen som accepterarar Searchlights bud på Opus för att avlista bolaget från Stockholmsbörsen kommer en ägarandel på 70 procent ändå att vara tillräckligt för att genomföra private equity-bolagets planer för bilbesiktningsföretaget. Det säger Francois Dekker som är partner på Searchlight.

I det pressmeddelande som skickades ut från budbolaget (som formellt heter Ograi och som utöver Searchlight även kontrolleras av Opus vd Lothar Geilen) framgick att 25 procent av aktieägarna redan har accepterat budet på 7,75 kr, däribland vd Lothar Geilen och de båda medgrundarna Magnus Greko och Jörgen Hentschel.

Accepterar inte nivån

Den största ägaren RWC Asset Management med en ägarandel på närmare 20 procent av aktierna meddelade dock i ett separat pressmeddelande på måndagen att RWC inte kommer att acceptera nuvarande budnivå. När Direkt pratade med Francois Dekker hade RWC:s inställning ännu inte blivit känd och han ville då inte spekulera i hur RWC resonerar, men sade att RWC hade styrelserepresentation och därmed hade informerats om budet.

Oavsett om RWC faller ifrån finns fortfarande möjlighet för budet att gå igenom då acceptnivån för erbjudandet sattes till att 70 procent, vilket inte når upp till den nivå om 90 procent som krävs för att tvångsinlösa de resterande aktierna.

”Potential men med utmaningar”

”Når vi inte nivån som krävs för en avlistning så tror vi ändå att vi med en ägarandel på 70 procent kan uppnå våra strategiska mål för verksamheten”, säger Francois Dekker.

Han menar att Opus har potential på lång sikt, men att bolaget står inför utmaningar, bland annat i form av övergången på bilmarknaden till en större andel elfordon, som kommer att kräva stora investeringar för Opus.

”Det görs bättre i en miljö med en mer koncentrerad ägarbild”, konstaterar Francois Dekker som helst ser att bolaget går in i en privat miljö eftersom de större investeringar som bolaget står inför bättre görs utanför aktiemarknadens kritiskt granskande blickar.

Budpremie på 30 procent

Erbjudandet på 7,75 kr innebär en budpremie på omkring 30 procent jämför med fredagens stängningskurs. Samtidigt är det en bra bit under de dryga 13 kronor som aktien handlades till när aktien stod som högst 2014. Men enligt Francois Dekker borde ändå majoriteten av de nuvarande aktieägarna vara nöjda med budet.

”Under de senaste tre åren har mer än 85 procent av aktierna handlats under budpriset. Så vi tror att den stora majoriteten av aktieägarna kommer att vara väldigt nöjda med erbjudandet”, säger han till Direkt.

Aktien stiger på börsen

Searchlight är ett private equity-bolag som grundades 2010. I dagsläget förvaltar bolaget omkring 7 miljarder dollar, och har ett antal investeringar i servicesektor, men inte i några liknanden bolag eller sektorer som Opus är verksamt inom, och enligt Francois Dekker räknar de inte med att hitta några synergier med Opus inom den egna portföljen.

När Stockholmsbörsen hade varit öppen i 10 minuter på måndagen hade Opus aktiekurs stigit till nivån för budet, det vill säga 7,75 kr.

 

 

 

 

 

 

 

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas