Bud (Uppdaterad) Bilprovningsföretaget Opus har mottagit ett kontantbud om 7,75 kr per aktie från Ograi. Men störste ägaren RWC rapporterar redan under förmiddagen att budet undervärderar Opus och att RWC kommer att säga nej.

Räcker inte andelen som accepterarar Searchlights bud på Opus för att avlista bolaget från Stockholmsbörsen kommer en ägarandel på 70 procent ändå att vara tillräckligt för att genomföra private equity-bolagets planer för bilbesiktningsföretaget. Det säger Francois Dekker som är partner på Searchlight.

I det pressmeddelande som skickades ut från budbolaget (som formellt heter Ograi och som utöver Searchlight även kontrolleras av Opus vd Lothar Geilen) framgick att 25 procent av aktieägarna redan har accepterat budet på 7,75 kr, däribland vd Lothar Geilen och de båda medgrundarna Magnus Greko och Jörgen Hentschel.

Accepterar inte nivån

Den största ägaren RWC Asset Management med en ägarandel på närmare 20 procent av aktierna meddelade dock i ett separat pressmeddelande på måndagen att RWC inte kommer att acceptera nuvarande budnivå. När Direkt pratade med Francois Dekker hade RWC:s inställning ännu inte blivit känd och han ville då inte spekulera i hur RWC resonerar, men sade att RWC hade styrelserepresentation och därmed hade informerats om budet.

Oavsett om RWC faller ifrån finns fortfarande möjlighet för budet att gå igenom då acceptnivån för erbjudandet sattes till att 70 procent, vilket inte når upp till den nivå om 90 procent som krävs för att tvångsinlösa de resterande aktierna.

”Potential men med utmaningar”

”Når vi inte nivån som krävs för en avlistning så tror vi ändå att vi med en ägarandel på 70 procent kan uppnå våra strategiska mål för verksamheten”, säger Francois Dekker.

Han menar att Opus har potential på lång sikt, men att bolaget står inför utmaningar, bland annat i form av övergången på bilmarknaden till en större andel elfordon, som kommer att kräva stora investeringar för Opus.

”Det görs bättre i en miljö med en mer koncentrerad ägarbild”, konstaterar Francois Dekker som helst ser att bolaget går in i en privat miljö eftersom de större investeringar som bolaget står inför bättre görs utanför aktiemarknadens kritiskt granskande blickar.

Budpremie på 30 procent

Erbjudandet på 7,75 kr innebär en budpremie på omkring 30 procent jämför med fredagens stängningskurs. Samtidigt är det en bra bit under de dryga 13 kronor som aktien handlades till när aktien stod som högst 2014. Men enligt Francois Dekker borde ändå majoriteten av de nuvarande aktieägarna vara nöjda med budet.

”Under de senaste tre åren har mer än 85 procent av aktierna handlats under budpriset. Så vi tror att den stora majoriteten av aktieägarna kommer att vara väldigt nöjda med erbjudandet”, säger han till Direkt.

Aktien stiger på börsen

Searchlight är ett private equity-bolag som grundades 2010. I dagsläget förvaltar bolaget omkring 7 miljarder dollar, och har ett antal investeringar i servicesektor, men inte i några liknanden bolag eller sektorer som Opus är verksamt inom, och enligt Francois Dekker räknar de inte med att hitta några synergier med Opus inom den egna portföljen.

När Stockholmsbörsen hade varit öppen i 10 minuter på måndagen hade Opus aktiekurs stigit till nivån för budet, det vill säga 7,75 kr.

 

 

 

 

 

 

 

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Börsen
Bred uppgång på börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Foto: AP/TT
Wall Street
Återhämtning på Wall Street
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal