Bud (Uppdaterad) Bilprovningsföretaget Opus har mottagit ett kontantbud om 7,75 kr per aktie från Ograi. Men störste ägaren RWC rapporterar redan under förmiddagen att budet undervärderar Opus och att RWC kommer att säga nej.

Räcker inte andelen som accepterarar Searchlights bud på Opus för att avlista bolaget från Stockholmsbörsen kommer en ägarandel på 70 procent ändå att vara tillräckligt för att genomföra private equity-bolagets planer för bilbesiktningsföretaget. Det säger Francois Dekker som är partner på Searchlight.

I det pressmeddelande som skickades ut från budbolaget (som formellt heter Ograi och som utöver Searchlight även kontrolleras av Opus vd Lothar Geilen) framgick att 25 procent av aktieägarna redan har accepterat budet på 7,75 kr, däribland vd Lothar Geilen och de båda medgrundarna Magnus Greko och Jörgen Hentschel.

Accepterar inte nivån

Den största ägaren RWC Asset Management med en ägarandel på närmare 20 procent av aktierna meddelade dock i ett separat pressmeddelande på måndagen att RWC inte kommer att acceptera nuvarande budnivå. När Direkt pratade med Francois Dekker hade RWC:s inställning ännu inte blivit känd och han ville då inte spekulera i hur RWC resonerar, men sade att RWC hade styrelserepresentation och därmed hade informerats om budet.

Oavsett om RWC faller ifrån finns fortfarande möjlighet för budet att gå igenom då acceptnivån för erbjudandet sattes till att 70 procent, vilket inte når upp till den nivå om 90 procent som krävs för att tvångsinlösa de resterande aktierna.

”Potential men med utmaningar”

”Når vi inte nivån som krävs för en avlistning så tror vi ändå att vi med en ägarandel på 70 procent kan uppnå våra strategiska mål för verksamheten”, säger Francois Dekker.

Han menar att Opus har potential på lång sikt, men att bolaget står inför utmaningar, bland annat i form av övergången på bilmarknaden till en större andel elfordon, som kommer att kräva stora investeringar för Opus.

”Det görs bättre i en miljö med en mer koncentrerad ägarbild”, konstaterar Francois Dekker som helst ser att bolaget går in i en privat miljö eftersom de större investeringar som bolaget står inför bättre görs utanför aktiemarknadens kritiskt granskande blickar.

Budpremie på 30 procent

Erbjudandet på 7,75 kr innebär en budpremie på omkring 30 procent jämför med fredagens stängningskurs. Samtidigt är det en bra bit under de dryga 13 kronor som aktien handlades till när aktien stod som högst 2014. Men enligt Francois Dekker borde ändå majoriteten av de nuvarande aktieägarna vara nöjda med budet.

”Under de senaste tre åren har mer än 85 procent av aktierna handlats under budpriset. Så vi tror att den stora majoriteten av aktieägarna kommer att vara väldigt nöjda med erbjudandet”, säger han till Direkt.

Aktien stiger på börsen

Searchlight är ett private equity-bolag som grundades 2010. I dagsläget förvaltar bolaget omkring 7 miljarder dollar, och har ett antal investeringar i servicesektor, men inte i några liknanden bolag eller sektorer som Opus är verksamt inom, och enligt Francois Dekker räknar de inte med att hitta några synergier med Opus inom den egna portföljen.

När Stockholmsbörsen hade varit öppen i 10 minuter på måndagen hade Opus aktiekurs stigit till nivån för budet, det vill säga 7,75 kr.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Anders Wiklund/TT
Guld
Analytiker varnar för guldhajpen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Securitas resultat över förväntan
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotifys förlust större än väntat
Analys
Analyshus ser 30-procentig uppsida i Scandic
Foto: Janerik Henriksson/TT
Insider
Persson fortsätter att tanka H&M-aktierNytt köp för 420 miljoner
Analyser
Flera höjda rekar bland onsdagens analyser
Börsen
Uppåt efter slagig förmiddagshandel
Sektor
Citi köpstämplar flera nordiska bankerSer goda förutsättningar för återhämtning
Rapport
Lundin Energy något under förväntan
Analys
Bernstein: Fantasiscenarier räcker inte för Teslas värdering
Asien
Blandat i Asien med Kina i topp
Wall Street
Nasdaq i botten på Wall Street
Placera
Blackrock lyfter europeiska aktier till övervikt
Placera
Europeiska aktier kan gynnas av EU:s räddningspaket
28/7
Trading Direkt om "skräckindexet" VIX
Analys
SEB: Stigande silverpris tynger danska smyckesjättenSlopar köprek för Pandora
Sektor
ECB uppmanar banker att hålla inne utdelningar
Aktier
Aktiechefen: P/E-tal dåligt sätt att värdera börsen
Placera
Morningstar: Tillväxtmarknadsobligationer ger inte betalt för risken
Analys
Danske ser begränsad kurspotential i HexagonSlopar köprekommendation
Analys
SocGen: Swedish Match en icke-traditionell tobaksaktieInleder med köp
Analys
Carnegie ser köpläge i Loomis
Analys
AFV: Trelleborg intressant aktie på industrisidan
Rekommendationer
Behåll Mips
Börsen
Bankanalytiker tror på Nordea