Aktieportföljen Vår it-konsult var veckans bästa aktie, medan en tyngd kasinosektor har sänkt spelbolaget. Här är veckans sammanfattning av portföljbolagens utveckling.

I CAG Group har Markus Åkesson som är vd i ett dotterbolag, har sålt 35 000 aktier för 3,1 miljoner kronor. Detta är dock inget som har påverkat kursen då CAG Group är upp 5,2 procent den senaste veckan på en fallande börs.

Även Essity har stått emot hyggligt på den svaga börsen med en uppgång på 0,9 procent. Några tyngre nyheter har inte presenterats, men hygien- och hälsobolaget har presenterat ett genombrott inom hållbar mjukpappersproduktion och inleder tillverkning baserad på massa av halm från vete. Essitys anläggning i Mannheim, Tyskland är den första av sitt slag i Europa, och den första för storskalig pappersproduktion i världen. Bolaget håller kapitalmarknadsdag den 3 november då de bland annat kommer att berätta mer om detta.

SPAC:en Creaspac, som vi betraktar som en kassaposition med option, har också klarat sig bättre än börsen i övrigt och nedgången stannar vid 1 procent.

Rejlers och techbolaget Consigli i Norge har startat ett samarbete för att förbättra bygg- och fastighetsbranschen med hjälp av artificiell intelligens. Den nya lösningen innefattar stöd av digitala ”självprojekterande” ingenjörer och historiska data, vilket erbjuder byggbranschen både ökad produktivitet och sänkta kostnader. Aktien steg ett par procent på dagen då nyheten presenterades men är ned 4,6 procent på en vecka.

De budrykten som florerade i Betsson och som gav en fin kursuppgång i aktien har snabbt vänts om till negativa nyheter. Denna vecka har det nya licenssystemet på den nederländska marknaden stått i fokus. Betsson har meddelat att de nu slutar att acceptera nederländska kunder på sina internationella webbplatser. Den finansiella påverkan på Betsson uppgår till ungefär 25 miljoner kr per månad på rörelseresultatet.

Betsson var inte ett av de tio bolag som fick licens på den nederländska marknaden i det första skedet. Bolaget har inte lämnat in ansökan än. Den långsiktiga finansiella effekten är avhängig när Betsson beviljas en licens för den nederländska marknaden. Tidigare veckors positiva utveckling har snabbt tagits tillbaka och aktien är ned drygt 15 procent den senaste veckan.

Midsona, Investor och MTG har backat med 5,7, 3,6 respektive 1,9 procent utan några bolagsspecifika nyheter.

Aktie 1 v (%)
Betsson -15,3
Creaspac -1,0
CAG Group 5,2
Essity B 0,9
Investor A -3,6
Midsona B -5,7
MTG B -1,9
Rejlers -4,6

Not: Tabellen baseras på slutkurser 30 sep jämfört med en vecka tidigare