Norska Orklas livsmedelsdel står bland annat bakom varumärken som Kalles Kaviar.

Aktietips DNB stuvar om i bankens norska modellportfölj genom att kasta ut Telenor och ersätta aktien med Orkla.

”Efter en god start i portföljen så har Telenor haft en sämre utveckling än börsen de senaste veckorna”, konstaterar DNB.

I stället vänder banken blickarna mot det norska industrikonglomeratet Orkla där livsmedelsdelen torde vara mest känd för svenskarna. Orkla står nämligen bakom varumärken som Abba Seafood, Bob, OLW, Ekströms, Göteborgskex och svenskklassikern Kalles Kaviar.

Enligt DNB har Orkla likt Telenor en defensiv lågbetaprofil. Efter en svag Q2-rapport har aktien fallit 17 procent medan vinstestimaten bara sänkts 2,5 procent.

Det gör att aktien nu handlas till en attraktiv multipel på 15x vilket är klart lägre än jämförbara bolag, skriver DNB.

”Orkla är ett bolag där intjäningen i relativt liten grad påverkas av den ekonomiska tillväxten. Den defensiva profilen ger diversifiering relativt de cykliska aktierna i portföljen. Orkla har en solid balans och kombinerat med en stabil intjäning gör det att risken är låg för att utdelningen, som motsvarar en direktavkastning på 3,6 procent, sänks framöver”, skriver DNB.

DNB:s norska modellportfölj består i dagsläget av Aker BP, Atea, B2 Holding, Equinor. Europris, Salmar, Schibsted, SR Bank, Yara och Orkla.