Sectras två ben med säkra kommunikationslösningar och it-lösningar inom medicin och hälsovård.

Kommentar: Toppen nådd i Sectra för denna gång

Publicerad 2017-03-07 21:34

Aktie Sectra har bra produkter, nöjda kunder, höga marginaler och en stark historik. Ändå känns det som att det inte är något bra läge i aktien just nu.

På tisdagen rapporterade Sectra som redovisade ett resultat efter skatt på 35 miljoner kr vilket var något högre än motsvarande kvartal föregående år. Men vd:n var inte nöjd med orderingången och aktien förlorade 3,5 procent.

Att orderingången föll 18 procent under kvartalet november till januari behöver dock inte betyda något. Det är vanligt att IT-bolagets order kommer in oregelbundet. Tittar vi på de tolv senaste månaderna är orderingången ned med 3,5 procent och det är lite mer oroande.

Samtidigt är försäljningen upp med endast 3,9 procent under året och det är heller inte så mycket. Nettovinsten har ökat med hyggliga 8,7 procent till 3,64 kr per aktie under de senaste tolv månaderna.

Aktien handlas därmed till riktigt höga 45 gånger årsvinsten. Kursen är trots fallet efter delårsrapporten uppmed 57 procent på ett år och har dubblats på tre år. Så mycket bättre har bolaget inte blivit under tiden. P/e-talet brukar snarare ligga kring 35. Sectra har därmed en större kostym än vanligt att fylla och det vill till att resultatet förbättras markant de kommande åren.

Bortser vi från de ökade värderingsmässiga riskerna är Sectra fortsatt ett riktigt bra bolag. Ett eller två nya länder står på tur i expansionen kommande året. Det brukar löna sig långsiktigt att vara delägare i framgångsrika verksamheter och äger du aktien bör du behålla åtminstone de flesta av dina aktier. Den långa kurstrenden i aktien är dessutom uppåtriktad även om toppen kan vara nådd för en tid.

För dig som står utanför aktien är det här något att ha på radarn och avvakta en större rekyl eller en framtida börsnedgång när en sån till slut kommer.