Kommentar: Spekulation lyfter Precise – men risken är hög

Publicerad 2016-05-17 12:54

Kommentar Dubblad kurs på en vecka för Precise är en storartad comeback efter det stora kursfallet under april. Värderingen är skyhög, men en rad goda nyheter gynnar aktien som återigen blivit en riktig spekulationsaktie,  konstaterar Privata Affärers Magnus Alfredsson.

När Fingerprint i början på april meddelande att man utvecklat sin egen algoritm till sina fingeravtryckssensorer blev kurseffekten mycket stor för Precise Biometrics. Fingerprint är bolagets största kund och därmed skulle framtiden se betydligt mer bister ut.

Kursen har sedan fortsatt att falla ner mot 2 kr, men allt vände för en vecka sedan när bolagen kunde meddela att de utökar sitt samarbete kring nya verksamheter inom industri.

Och dagens rapport medför ett ytterligare lyft eftersom bolaget redovisat ett lyft för omsättningen till 24 miljoner (4,5) och ett resultat efter skatt på 6,3 miljoner (-8,8). Precise har alltså lyft bolaget från förlust till en mindre vinst och sannolikheten för en nyemission har blivit mindre när vinster nu äntligen syns.

Precise är ju en liten underleverantör inom biometrisektorn, men med den växande marknaden och en uppenbarligen hög teknisk nivå har bolaget fått alltfler sensortillverkare som kunder även om Fingerprint fortfarande är den allra viktigaste.

Vd Håkan Persson ser också marknaden för smarta kort som nästa stora mål för Precise och han räknar med att den på sikt kommer bli större än marknaden för smartphones.

För aktieägarna eller de som är frestade att bli är det bara att konstatera att Precise tagit ett viktigt steg mot fastare mark genom att företagets teknik uppenbarligen står sig väl på marknaden – och att beroendet av Fingerprint kommer minska över tid.

Sedan är kursutvecklingen en sida för sig – nuvarande kurs över 4 kr innebär en skyhög värdering som kräver kraftigt ökande vinster. Vinsten per aktie under första kvartalet ligger på 0,02 kr, vilket innebär att fundamental värdering ännu inte är något att applicera på bolaget.

Istället får man se haussen som en spekulationsbubbla där många placerare ser en likhet med kursrusningen under fjolåret. Då nådde aktien som högst över 8 kr i oktober, men därefter blev det en långsam nedgång till nivån strax över 4 kr innan dråpslaget från Fingerprint kom i april.

Nu är vi tillbaka på dessa nivåer efter att kursen dubblats på en vecka – och rimligen närmar sig rusningen sitt slut. Den som köper nu tar en hög risk – Precise har mycket att bevisa innan bolaget kan sägas ha vuxit in i den kostym som en miljardvärdering innebär.

Graf: Aktiens utveckling sedan årsskiftet

{Chart}