E-sportseventet Dreamhack, ett av MTG:s varumärken inom e-sport.

Kommentar: Spännande år i MTG

Publicerad 2018-04-23 13:17

Kommentar Ett bättre första kvartal än väntat kombinerat med att MTG delas upp i två bolag efter sommaren. Det har förutsättningar att fortsätta att driva kursen uppåt under det närmaste kvartalet.

MTG-aktien stiger idag med över fem procent vid lunchtid efter att årets första kvartalsrapport visat bättre siffror än väntat. Resultatet var sju procent bättre än väntat och intäkterna var knappt fyra procent bättre än marknadens genomsnittliga förväntningar.

Framför allt är det tv-verksamheten med Viaplay som går bättre än väntat där prishöjningar har kompenserat för tittarbortfall. Men MTG påpekar att nästan alla verksamheter inom Nordic Entertainment Group går bättre än i fjol.

När det gäller framtidshoppet MTGx ökade bolaget organiskt försäljningen med 27 procent med ett svagt negativt resultat, vilket var väntat. Det är framför allt inom e-sport som tillväxten sker och den främsta tillväxtfaktorn är bolagets egna event som ökade intäkterna med över 70 procent.

MTG skulle vara intressant att placera i med denna tillväxt över hela verksamheten. Men det som gör aktien extra intressant är den avknoppning som sker av tv-verksamheten efter sommaren.

Avknoppningar har historiskt varit en nästan given plusfaktor på Stockholmsbörsen för den totala kursutvecklingen före och efter delningen. Anledningen är att när ett bolag delas i två ganska väsensskilda delar kommer det till nya investerare som bara är intresserade av den ena delen.

Dessutom kan det också finnas intresse till bud på de nya mindre bolagen när de är mer fokuserade, vilket också bidrar till ett köpintresse. I färst minne har förstås investerarna förra årets delning av gamla SCA där kursutvecklingen totalt att från delningsbeskedet har blivit klart godkänd.

I det senaste numret av Placeringsguiden analyserade vi MTG och vi tror på en fortsatt positiv utveckling efter den rekyl som aktien haft under senaste månaderna. E-sport är onekligen en riktig tillväxtverksamhet där MTG med en stark balansräkning både kan investera i den egna verksamheten och göra förvärv för att öka sin marknadsandel på cirka 20 procent.