Kenneth Nilsson, vd Resurs Holding.

Kommentar: Reapris på Resurs

Publicerad 2016-06-15 13:08

Kommentar Resurs Holding har backat 10 procent sedan noteringen och det från en teckningskurs som många analytiker ansåg som en attraktiv värdering. Med kursfallet sista tiden känns dagens kurs runt 50 kr som rea på ett fint tillväxtbolag.

Nischbanker har blivit litet av de senaste årens sektor på börsen med många nyintroduktioner som Collector, Hoist, Nordax, Resurs och den här veckan även TF Bank. Bland dessa har Resurs utmärkt sig med sin storlek, men också med en teckningskurs där många såg framför sig en klar uppgång från start.

Nu blev det inte så – delvis på grund av börsens osäkerhet i allmänhet inför bankaktier och med en stigande oro vad en Brexit kan ställa till med på finansmarknaderna. Och det sistnämnda har sänkt kursen långt under teckningskursen och aktien har flera dagar noterats under 50 kr, det vill säga en nedgång med över 10 procent sedan teckningen.

I det senaste numret av Placeringsguiden har vi därför gjort en vd-intervju med Kenneth Nilsson på Resurs. Han har sett fram emot börsnoteringen eftersom Resurs haft de planerna sedan länge och att bolaget gillar att sätta upp mål som kan mätas, det vill säga något som marknaden gör varje dag på börsen.

Målet för Resurs Holding är att växa med 10 procent årligen och enligt Kenneth Nilsson finns det en stark tro att det ska lyckas framöver. Det handlar om att växa i de länder i Norden där bolaget finns – inte minst i Danmark och Finland som i dag vardera svarar för 11 procent av intäkterna.

Resurs har i dag inga planer att växa utanför Norden – Kenneth Nilsson tror att banken ska inrikta sig på de saker den är duktigast på och undvika de risker som kan finnas i en vidare expansion.

Med en tillväxttakt på 10 procent kommer bolaget vara dubbelt så stort om sju år – det beror inte minst på att hela marknaden för nischbanker växer och Resurs följer trenden. Kenneth Nilsson pekar till exempel på lojalitetskort som har en stor potential och som hjälper detaljhandlarna att få mer lojala kunder.

Privata Affärer har tidigare skrivit om bolagets första delårsrapport som noterat bolag som knappast motsäger bolagets egen tillväxtprognos. Med en intäktsökning på 22 procent och en ökning för rörelseresultatet på 33 procent (borträknat kostnader för börsnoteringen) har bolaget tagit ett stort steg mot att 2016 blir ett rekordår för Resurs Holding.

Så för den som söker bottenfiske i den här börsnedgången kan det vara en god idé att titta närmare på Resurs – fallhöjden från nivån runt 50 kr lär vara begränsad med en sådan tillväxttakt. I dag kom också en färsk analys och köprekommendation från Carnegie med en riktkurs på 63 kr.