Kommentar Den första februari höjer Skatteverket den så kallade intäktsräntan på ditt skattekonto. Det innebär i praktiken att ditt konto plötsligt blir en av marknadens bästa spargrisar med en ränta helt i paritet med de bästa sparkontona. Men det finns några hakar, skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson i en kommentar.

Ditt personliga skattekonto är egentligen till för att reglera eventuella skattemässiga över- och underskott. Om du har betalat för lite skatt blir det minus på kontot och väntar du för länge med att betala in kvarskatten börjar räntan att ticka på.

Omvänt gäller om du betalat för mycket i skatt. Då får du numera ränta på pengarna tills slantarna betalas ut efter att din deklaration är granskad och klar.

De senaste årens låga ränteläge har dock gjort att skattekontot länge hade nollränta. Men i november i fjol höjdes räntan från 0 till 1,125 procent. Den första februari är det dags för ytterligare en höjning och då till 1,6875 procent.

Men eftersom intäktsräntan är skattefri innebär det att den egentligen motsvarar 2,41 procent på den ”vanliga” sparmarknaden där du får betala 30 procent i skatt på räntan.

Det är för övrigt en riktigt bra ränta i klass med några av de högsta på marknaden. Bara ett ytterst fåtal banker och kreditmarknadsbolag erbjuder i dag räntor högre än 2,41 procent utan krav på bindningstid. Och då handlar det endast om några ynka räntepunkter extra.

Nu är det egentligen inte meningen att skattekontot ska användas som ett sparkonto. Men det finns inget som hindrar att du gör det. Allt sköter du via Skatteverket.se.

Det första du ska göra är att sätta en utbetalningsspärr på ditt skattekonto. I annat fall kommer pengarna automatiskt att återbetalas i samband med att skatteåterbäringen betalas ut i vår.

För det andra är detta ett synnerligen olämpligt sparande om du har skatteskulder eller betalt för lite i skatt. För det är just från ditt skattekonto som eventuella skatteskulder dras automatiskt. 

För det tredje finns en regel som säger att efter 10 år tillfaller överskottet på ditt skattekonto staten om inget annat än ränta bokförts på kontot under tiden.

Men med detta sagt så är det faktiskt bara att föra över dina sparpengar till ditt eget skattekonto. Det gör du enklast genom att göra en insättning på Skatteverkets bankgiro där du anger ditt personliga OCR-nummer. Detta nummer kan du ta fram när du är inloggad på Skatteverket.se. Det går till och med att swisha in pengar på ditt skattekonto men då maximalt 40 000 kronor per dygn.

Sedan är det bara att luta sig tillbaka och se pengarna växa med konkurrenskraftig ränta. En ränta som dessutom beräknas dag för dag på aktuellt saldo. Pengarna omfattas (förstås) inte av någon insättningsgaranti. Men det är inget man behöver oroa sig för. Skatteverket kan inte gå i konkurs.

När du sedan vill ta ut pengarna går du in på Skatteverket.se och begär en utbetalning från ditt skattekonto.

Men även om Skatteverket från och med månadsskiftet ger en av marknadens bästa räntor så är det högst oklart hur länge försprånget varar.

I februari väntas Riksbanken höja styrräntan ytterligare vilket troligen får flera banker och kreditmarknadsbolag att höja sparräntorna. Om Skatteverket är lika snabb att följa efter återstår att se.