Scen ur bolagets spel Tyranny.

Kommentar: Paradox kan spränga kursrekordet

Publicerad 2017-02-14 13:00

Kommentar En kraftig kursuppgång blev det Paradox efter tisdagens bokslut som visar kraftig tillväxt för både omsättning och vinst. Med fler spel än någonsin som säljer bra verkar innevarande år bli fortsatt starkt och aktien ser intressant ut.

När Paradox introducerades på first North i maj i fjol var Privata Affärers råd att teckna aktien. Och det blev succé med en kursuppgång på över 30 procent redan första dagen och därefter fortsatt uppgång över 50 kr där aktien därefter gått i stort sett sidledes.

Rapporterna för andra och tredje kvartalet har inte varit dåliga, men det är först nu i och med siffrorna för det fjärde kvartalet som placerarna kan se potentialen i Paradox.

När intäkterna för helåret bara ökade med åtta procent, så var ökningen under det fjärde kvartalet hela 56 procent till 198 miljoner och rörelseresultatet nästan dubblades eller ökade med hela 96 procent till 86 miljoner. För helåret blev ändå vinstökningen helt ok med ett rörelseresultat som steg med 27 procent till 308 miljoner.

Att det fjärde kvartalet blev så pass bra hänger ihop med att Paradox nu har fem titlar som tillhör de 100 bäst säljande spelen hos sin distributionspartner Steam. Det illustrerar väl att Paradox nu har en bredare portfölj med spel än någonsin tidigare – och därmed minskar riskerna i bolaget när man är beroende av några få spel för framgång.

Vd Fredrik Wester påpekar också att 2017 ska bli minst lika spännande år för Paradox som fjolåret med nya titlar, nya så kallade expansioner av tidigare släppta spel plus att man utökar sitt samspel med spelarna för att knyta dem närmare Paradox, men också för att få idéer till att utveckla både existerande och kommande spel.

Något som kan hjälpa tillväxten är spelet Tyranny som kom i november som enligt Paradox fått ett varmt mottagande av spelarna och där bolaget tror på en lång försäljningsperiod.

Paradox går därmed in i 2017 med en stark tillväxt för försäljningen, vilket innebär stor potential i jämförelse med förra året när första kvartalet var svagt med kraftigt minskad försäljning och en störtdykning för resultatet.

Och trots dagens kurshöjning med fem procent vid lunchtid är inte längre Paradox ett spelbolag med en skyhög värdering utan har nu växt i kostymen i och med det starka fjärde kvartalet.

Höjningen med nästan 50 procent av utdelningen till 1,00 kr speglar också optimismen i bolaget och det skulle inte förvåna om bokslutsbeskedet också kan få kurseffekt den närmaste tiden så att kursrekordet från augusti på strax över 65 kr kan hotas.