Kommentar: MTG:s jätteaffär ger aktieägarvärde

Publicerad 2018-02-01 13:11

Kommentar Kinnevikssfären presenterar sin andra jätteaffär på bara några veckor när MTG säljer sin streamingverksamhet med bland annat Viasat till danska TDC och därmed blir techbolaget MTGx kvar. Affären innebär renodling av verksamheten som brukar ge aktieägarvärde – i alla fall tyder börsens reaktion på det.

Det har länge spekulerats kring om MTG skulle knoppa av sin tillväxtsatsning inom e-sport- och gaming för att ge bolaget chansen att stå på egna ben. Istället blev det nu så att streamingdelen med Viasat och Viaplay säljs till TDC som betalar med över 3 miljarder kontant plus TDC-aktier som ska delas ut till MTG:s aktieägare.

Därmed följer TDC och MTG andra bolag i sektorn där teleoperatörer går ihop med innehållsleverantörer – en trend som varit i några år och där Tele2:s köp av ComHem nyligen är en liknande affär.

Affären görs först och främst av storleksskäl eftersom skalfördelar är oerhört viktigt inom media och telekom där konkurrensen nu längre inte bara är inom Norden utan med större globala aktörer.

Det sammanslagna TDC/MTG blir nu en så betydande aktör att de kan konkurrera i denna nya värld – och för de gamla aktieägarna i MTG blir det alltså att ta ställning till om man vill behålla aktier i det nya bolaget eller inte.

Det är dock viktigt att påpeka att affären inte är klar – det krävs godkännande från bolagets stämmor plus att det finns spekulationer om att en tredje aktör som till exempel Telia skulle vilja lägga sig genom att lägga beslag på TDC.

Som det ser ut nu blir i alla fall kvar i MTG de snabbväxande verksamheterna inom framför allt e-sport och gaming – ett mycket spännande bolag där tillväxten varit mycket stark senare år och där verksamheten gick med vinst för första gången under fjärde kvartalet.

Ekonomiskt blir självklart nya MTG betydligt mindre när TV-verksamheten sålts av – börsvärdet kan hamna på cirka sex miljarder. Omsättningen steg till drygt fyra miljarder under fjolåret, men där tillväxten kan väntas lyfta intäkterna med miljarder under innevarande år.

Det handlar om organisk tillväxt, men också att nya MTG kommer kunna göra förvärv eftersom balansräkningen nu förstärks med drygt tre miljarder efter försäljningen av MTG Nordics.