Kommentar: Loomis har överraskat alla

Publicerad 2017-05-04 19:36

Kommentar Ny all-time-high för Loomis och en stark delårsrapport - där är facit av torsdagen på börsen. Bolaget har varit en kanonplacering senaste året vilket lär ha överraskat inte minst huvudägarna i MSAB och Latour.

Värdetransporter och kontanthantering är Loomis huvudsakliga verksamheten och aktien har historiskt varit ett fint innehav hos Melker Schörling AB och Latour. Förra vintern ansåg dock huvudägarna att värderingen vid kursen på ca 280 kr stack ut lite väl mycket jämfört med konkurrenterna och sålde därför ut ca 13 procent av B-aktierna i bolaget till större institutioner.

Detta skedde med en relativt stor rabatt eller till kursen 249 kr – och marknaden reagerade därför starkt negativt och kursen sjönk under våren ända ner till nivån 200 kr i början av maj.

Placeringsguiden hade redan en köprekommendation på aktien och här på sajten föreslog vi Loomis som en bra aktie för bottenfiske – en nedgång på några månader med nästan 30 procent utan någon speciell försämring i bolaget är oftast ett utmärkt tillfälle till köp.

Och som vi blivit sannspådda! Botten nåddes just för ett år sedan och därefter har Loomis varit en kursraket där rapporterna efterhand stärkt placerarnas uppfattning om bolaget som både stabilt och med en underliggande tillväxt.

Delårsrapporten på torsdagen visar också en ökning för intäkterna med 6 procent till nära 4,3 miljarder första kvartalet, men vinsten efter finansiella poster ökade hela 24 procent till 405 miljoner.

Vd Patrik Andersson kommenterar också utvecklingen med att inledningen på året varit bra för bolaget med en ökad rörelsemarginal. Speciellt nämner han utvecklingen i USA där den organiska tillväxten fortsätter att vara god och bolaget har tagit marknadsandelar.

Optimismen går inte att ta miste på hos vd och därför är det heller inte konstigt att aktien avancerar ytterligare under torsdagen och noterar också ett nytt all-time-high strax under 340 kr. Det innebär en värdeökning på över 60 procent från vår rekommendation för ett år sedan – onekligen väl tajmat och en ovanligt stor kursökning i ett så pass väletablerat och välanalyserat bolag.

Hur blir då framtiden efter torsdagens uppgång med nära tre procent? På fredagen noteras aktien exklusive utdelningen på 8,00, vilket naturligtvis bör märkas. I närtid bör det dock finnas möjligheter att aktien fortsätter upp – speciellt när aktiemarknaden framöver lär höja både vinstprognoser och riktkurser för innevarande år.

{Chart}