Kommentar: Köpläge i Resurs efter utförsäljning

Publicerad 2017-02-23 12:40

Kommentar Resurs Holding backade kraftigt på onsdagen efter en utförsäljning av storägaren Nordic Capital. Därmed har det uppstått ett köpläge i nischbanken där bokslutet visar stark tillväxt och aktien har en bra direktavkastning.

Det är riskkapitalbolaget Nordic Capital som nu bit för bit säljer ut sitt ägande i Resurs Holding. Under onsdagen såldes 17,5 miljoner aktier i en så kallad bookbuilding-process till 56 kr, vilket ska ställas mot slutkursen på tisdagen på drygt 59 kr.

Detta brukar innebära kursfall för aktien, vilket också inträffade under gårdagen och det med inte mindre än knappt 7 procent. Och fallet beror alltså helt och hållet på att en kortsiktig storägare ersatts av flera mer långsiktiga institutioner.

Privata Affärer har haft en köprekommendation på Resurs Holding sedan förra året och den backas nu upp av bokslutet som visade att bolaget är i en fin tillväxtfas med stigande intäkter och vinst.

Visserligen var både intäkter och vinst något under förväntan, men ett rörelseresultat som ökar med 33 procent skäms inte för sig. För helåret ökade rörelseresultatet med 36 procent till 1 140 miljoner och glädjande är att riskerna hålls i schack – kreditförlustnivån minskade till 1,9 procent (2,3).

Vd Kenneth Nilsson pekar också på att låneboken ökade med 17 procent, vilket är långt över företagets mål om 10 procents årlig tillväxt. Framåt satsar Resurs mycket på ytterligare digitala lösningar och på fler samarbeten med partners till exempel inom kortverksamheten.

Sist, men definitivt inte minst, innebar bokslutet också att Resurs visade aktieägarvärde genom ett föreslå en utdelning på 3,00 kr efter sitt första år som börsbolag. Det innebär en direktavkastning på 5,5 procent, vilket placerar aktien högt på topplistan bland börsens bästa högutdelare.

I somras skrev vi här på sajten att det var ett ”reapris på Resurs” vid kursnivån 50 – dit aktien hade sjunkit efter börsintroduktionen. Samma rubrik skulle kunna användas nu efter Nordic Capitals utförsäljning. Och vår köprekommendation på aktien med en riktkurs på 65 kr står givetvis kvar – det innebär en potential på knappt 20 procent från dagens nivåer.