Kommentar: Fenix Outdoor flyger allt högre

Publicerad 2017-02-14 22:46

Kommentar Fenix Outdoor är trots kursuppgången en okej värderad tillväxtaktie. Men om du väljer att gå in i aktien bör du minst se ett till två år av bra konjunktur framför dig.

Under flera år under slutet av 2000-talet och fram till omkring 2012 handlades Fenix Outdoor kring 10-15 gånger respektive års vinst. Det var lågt för ett lovande småbolag.

Därefter har kursen rusat betydligt mer än vinsten. Förvisso har en strukturaffär genomförts och expansionen haft en mycket spännande utveckling, men värderingen har stigit betydligt.

Nettoresultatet mer än dubblades ifjol till 3,58 euro per aktie, vilket motsvarar 33,87 kr. Fenix-aktien har därmed ett p/e-tal på 24,5. Historiskt sett är det högre än vanligt, men jämfört med många andra bolag på börsen som också handlas till 20-25 gånger årsvinsten framstår Fenix som ett av de bättre valen.

Tillväxtförutsättningarna är goda och det är inte utan anledning som Fenix ibland liknats vid det nya H&M. Fenix har både egna butiker och återförsäljare och de olika varumärkena kan därmed lätt nå ut till kunderna globalt.

Att köpa Fenix nu innebär att du ser minst ett till två år av bra konjunktur framför dig. Du får vara medveten om att aktien redan stigit 39 procent på bara tre månader och 123 procent på tolv månaders sikt. Det kommer alltid rekyler efter sådana lyft, men trenden är uppåt och det är brist på aktier.

Den tunna handeln i aktien är en fördel nu när det går bra för bolaget och det råder knapphetsprissättning. Däremot kan det bli stora kursrörelser även åt andra hållet om konjunktur och börs vänder ned och många vill säkra vinster i Fenix.

Tidigare om åren var Fenix en värdeaktie, men är nu trots kursuppgången en helt okej värderad tillväxtaktie. Om framgångar och vinsttrend håller i sig.