Kommentar: Extrautdelning kan vänta i uppköpskandidaten

Publicerad 2017-10-25 13:00

Kommentar Delårsrapporten från Nordax blev ungefär som väntat med en avtagande vinsttillväxt – och börsen sänker aktien. Men extrautdelning kan vänta i vår och dessutom finns en trigger i Nordic Capitals stora inhopp i bolaget.

Tredje kvartalt för Nordax visar intäkterna på 311 miljoner, vilket var ungefär som väntat. Rörelseresultatet som steg till 154 miljoner som var bättre än förväntningarna om 145 miljoner. Tillväxten har dock gått ner efter det första halvåret och det är en effekt av hårdare norska konsumentregleringar och en ökad konkurrens på den svenska marknaden.

Men vinstkronorna ökar sakta men säkert bolagets starka balansräkning och den så kallade kärnprimärrelationen ligger nu på 14,9 procent jämfört med bolagets mål på 12 procent.

Bolagets nye vd Jacob Lundblad tar också upp de starka finanserna i rapporten och menar att en eventuell utskiftning till aktieägarna kan ligga i korten framöver, det handlar alltså om att det kan bli en extrautdelning i vår.

En annan nyhet är att Nordax vill expandera in på bolånemarknaden genom att specialisera sig på segment där storbankerna ibland nekar kunderna lån, till exempel när det saknas fast anställning. Lundblad menar att Nordax har expertis att göra bra kreditbedömningar av personer med andra typer av anställningar inom projekt eller med eget företagande.

Sist men definitivt inte minst har riskkapitalbolaget Nordic Capitals intresse för Nordax tidigare i månaden väckt förvåning, men också att kursen gick upp kraftigt. Nordic Capital har köpt cirka 10 procent och har option på ytterligare fem – och hela marknaden undrar nu vad som ska hända framöver.

Nordea skriver i en analys av läget att de menar att Nordic Capitals entré är särskilt intressant då banken ser synergier mellan Nordax och riskkapitalbolagets innehav i Resurs Holding och Nordnet.

Banken påpekar att det alltid är svårt att bedöma sannolikheten för ett framtida bud, men menar att det är ovanligt att den hör typen av bolag köper så mycket som en ren finansiell placering.

Fortsättningen följer som det brukar heta, men även om ett uppköp kan dröja eller inte alls bli av bör Nordax kunna vara en intressant placering med sin starka balansräkning som kan ge en hög direktavkastning i vår plus att nischbanken ser nya möjligheter till tillväxt på den lönsamma bolånemarknaden.