Norwegian Finans äger Bank Norwegian.

Kommentar Att Nordic Capital och Sampo via Nordax lägger bud på norska nischbanken Norwegian Finans överraskar egentligen inte. Det som överraskar är hur snålt budet är, konstaterar Placeringsguidens Jan Lindroth i en kommentar. 

En annan sak som överraskar är att Nordax/Nordic Capital valt att gå ut med budet trots att styrelsen inte är med på tåget och kanske kommer att rekommendera aktieägarna att tacka nej. Hittills har styrelsen bett aktieägarna att vänta med att göra något innan styrelsen tar ställning.

Vi hade med Norwegian Finans, Bank Norwegians ägarbolag, bland Placeringsguidens rekommenderade aktier från förra året. Orsakerna var två. Dels starka kassaflöden och vinster som var lågt prissatta och en begränsad effekt från pandemin men ovanpå det möjligheten för ett bud från Nordic Capital/Sampo.

Tyvärr tröt vårt tålamod och aktien lämnade aktierådslistan för bara ett par veckor sedan, visserligen med en hälsosam vinst.

Budet som nu ligger är på 95 norska kronor vilket innebär en premie på 16,5 procent räknat på kursen dagen innan. Det måste ses som snålt vilket i stort alla större aktieägare som uttalat sig också gett uttryck för.

Norska finansmannen Torstein Tvenge menar att budet minst måste upp till över 100 NOK medan hedgefonden Blueberry Capital med förvaltaren Marius Borthen tycker 120 NOK vore mer lämpligt, säger de till norska Dagens Näringsliv. Aktien toppade på 109 NOK 2018.

Bank Norwegian har tjänat bra med pengar även under pandemiåret även om tillväxten fått stå tillbaka. Även med dagens kurs på nästan 100 NOK ligger p/e-talet på under 10, innan budet var det omkring 7,5.

Reaktionen bland analytiker är lite blandad men de flesta menat att budet är för lågt. SEB-analytiker Thomas Svendsens prognos för 2021 landar i ett p/e-tal på 9,1 på budnivån vilket ligger i linje med flera andra analytiker.

”Ett uppköp på en så låg p/e och med möjlig frigöring av kapital, skulle vara närmast stöld. Vi ser betydligt mer uppsida nu när bolaget är ute på banan,” skrev han i uppdatering tidigare på torsdagen enligt Dagens Näringsliv.

Den belgiska hedgefonden Treetop med 4,5 procent av aktierna tar i ännu mer och menar att ett rimligt bud vore omkring 250 NOK då banken ska kunna dubbla vinsten de närmsta fem åren.

För ett bolag i en tynande bransch med små möjligheter att flytta fram positionerna vore budet kanske ok men historiskt har Bank Norwegian växt bra och planerna är att fortsätta med det. Expansion ut i Europa är aviserad att börja under 2021 med Tyskland och Spanien som första anhalter.

Skulle Nordax lyckas ro hem affären är det sannolikt just det vi få se. Nordax har sagt att man kan nöja sig med 50,1 procent av aktierna och blir det möjlighet att ligga kvar i Norwegian Finans med Nordax som majoritetsägare så framstår det som lockande.

Nordax/Nordic Capital har säkert marginal att höja budet, vilket nuvarande börskurs spekulerar i. Som mest handlades aktien för 100,50 NOK på torsdagsförmiddagen. 

Men det kan också dyka upp rivaler. Flera större aktieägare har sagt att de hoppas på det och Nordea har tidigare pekats ut av norska analytiker och finansaktörer som en lämplig kandidat som borde vara intresserad.

Dels skulle Nordea få användning av en del av det överskottskapital banken sitter på och dessutom få till Bank Norwegians 1,75 miljoner kunder för att kunna marknadsföra fler tjänster än vad Bank Norwegian erbjuder idag.

Med en utländsk ägare kan Bank Norwegian också lättare restriktioner och krav än idag då de norska kraven på bankerna är tuffare än EU:s krav.

En rafflande fortsättning lär följa.

Not: Missa inte Jan Lindroths djupgående aktieanalyser i Placeringsguiden. Teckna din prenumeration här. 

Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Notering
Nu har Coinbase debuterat på Wall Street
Foto: AP/TT
Wall Street
Bankrapporter och Coinbase i fokus i New York
Foto: He Jinghua / Costfoto
Rapporterna
Komponentbrist i fokus inför rapportperiodenVerkstadssektorn i farozonen
Börsen
Storbolagen tyngde börsen
Foto: Copyright (c) 2019 Burdun Iliya/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Coinbase största IPO:n sedan FacebookTvå sparekonomer om noteringen av kryptovalutabörsen
Foto: istockphoto
Aktie
Omvänd vinstvarning från Volati
Analys
SHB: Ta hem en del av vinsten i EricssonSer flera risker i aktien - slopar köprek
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Nu toppar inflationen
Aktie
Blecher: Varför flyger inte kycklingen?Då skulle Scandi Standard kunna lyfta
Blankning
Powercell: Blankningen fortsätter att ökaMen aktien lyfter efter Bosch-besked
IPO
Norska Finanstilsynet slår ner på noteringshajpenVill städa upp i spåren av massiv noteringsvåg
Inflationen
Drivmedelspriserna lyfte inflationen i mars
Analyser
Här är onsdagens många färska köprekar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Aktie
Norwegian kan ta in mer kapitalUpp till 1 miljard mer än tidigare mål
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Boozt höjer helårsprognosernaUtveckling över förväntan
Aktie
Storpost i Readly såldes
Aktie
Redarfamiljen dumpar Embracer-aktier
Placera
Fedchef: Ingen anledning dra tillbaka stöden än
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt