Probi står bakom varumärken som Proviva.

Kommentar: Därför är Probi intressant på rekyl

Publicerad 2017-01-12 23:30

Kommentar Den omvända vinstvarningen från Probi i veckan skickade upp aktien med ca hundralappen, men därefter har rekylen varit kraftig och aktien är ner drygt 30 kr sedan toppnivån i tisdags. Men tillväxten är stark och på rekylen kan aktien vara intressant att plocka upp.

Det är nog många som skulle velat varit med på Probis fantastiska börsresa senaste åren. Bolagets probiotiska produkter vinner alltmer mark bland hälsomedvetna – det gäller inte minst i USA.

Och med förra årets stora förvärv via en nyemission av den femte störste aktören i USA har tillväxten tagit fart på allvar tillsammans med framgångar rent organiskt. Bolaget som heter Nutraceutix bidrar under sista kvartalet med 76 miljoner i försäljningsökning och det ligger bland annat bakom den omvända vinstvarning som Probi levererade i tisdags.

Men även den organiska försäljningen ökar – nu med 158 miljoner under perioden okt-dec och sammanlagt innebär det att Probi når intäkter på knappt 200 miljoner under sista kvartalet 2016. Rörelseresultatet ökade med 40 miljoner till 44.

Erik Penser är en av de analysfirmor som följer bolaget och i en uppdaterad analys höjer de nu kraftigt sina estimat för omsättning och inte minst vinsten 2017. Vinsten per aktie väntas nu bli närmare 16 kr, vilket är bara fem procent mer än 2016. Men det beror också på att antalet aktier i år är betydligt fler efter nyemissionen i höstas,

Det innebär fortfarande inte att Probi får någon låg värdering med Pensers nya estimat – p/e-talet ligger på ca 35 på torsdagens slutkurs. Och det är betydligt över sektorns genomsnitt på 26.

Erik Penser påpekar dock att redan vid nivån på ca 560 kr som nåddes som högst i tisdags ser analytikerna kursen som rimlig givet den starka tillväxten både organiskt och via det nya förvärvet.

Aktien har nu fallit med ca 30 kr eller  knappt 6 procent sedan toppnivåerna i tisdags. Ytterligare rekyl kan komma, men den omvända vinstvarningen kommer också innebära att Probi kommer uppmärksammas alltmer som en av de större aktörerna på probiotikamarknaden – inte minst i USA.

Det är uppenbart att tillväxten i marknaden nu tagit fart – och att Probi kan komma att överraska ytterligare under de kommande åren. I och med att aktien nu noteras över 500 kr bör det också finnas stora möjligheter att styrelsen kommer lägga förslag till bolagsstämman om någon form av uppdelning av aktien för att öka likviditeten och locka fler aktieägare.

Graf: Probis utveckling hittills i år fram till slutkurs 12 jan.

{Chart}