Kommentar: Coor en av börsens bästa utdelningsaktier

Publicerad 2017-02-22 12:51

Kommentar Bokslutet från Coor Service Management blev bättre än väntat, men den stora överraskningen var en 50-procentig höjning av utdelningen. Det innebär en direktavkastning på ca 5,3 procent, vilket gör Coor till en av de bästa utdelningsaktierna på Stockholmsbörsen.

Senast Privata Affärer tog upp Coor på sajten var under våren i fjol när riskkapitalbolaget som satte Coor på börsen hade försvunnit ur ägarlistorna. Det brukar innebära att den våta filt som ofta ligger över kursen rycks bort och vi pekade då ut aktien som intressant och dessutom med låg risk. Och Coor har också utvecklats mycket väl – kursen är upp över 40 procent sedan dess.

Men företaget har också utvecklats bra – det visar den senaste delårsrapporten och bokslutet. Fjärde kvartalet vinst på 119 miljoner var 7 procent bättre än förväntningarna. Vd Mikael Stöhr pekar också på att bokslutet visar att bolaget kan växa i Norden och att bolaget har den konkurrenskraft för att vinna nya affärer.

Den organiska tillväxten stannade dock vid tre procent för 2016 efter att ha varit i genomsnitt sex procent under de senaste tre åren. Det är möjligen detta som håller tillbaka kursen idag trots att bolaget överträffade analytikernas prognoser det fjärde kvartalet.

Rörelseresultatet ökade dock med 18 procent till 440 miljoner och därför fick bolaget ett ordentligt lyft för rörelsemarginalen till 5,8 procent (5,0).

Mikael Stöhr är också optimistisk för innevarande år även om tillväxttakten kan fortsätta att vara dämpad med en låg andel avslut på stora servicekontrakt under 2016. Men tack vare ett starkt kassaflöde och en stabil kassagenerering kan Coor fortsätta att utvecklas till den riktiga utdelningsaktie som utvecklingen hittills lovat.

För förra året utdelning på 2,00 kr uppdelat på 1,40 som ordinarie utdelning och resten som bonus höjs i år med 50 procent till 3,00. Då är 1,55 kr ordinarie utdelning och 1,45 bonus, vilket sammanlagt innebär att vid kursen 57 kr har Coor nu en direktavkastning på 5,3 procent.

Det innebär att aktien nu har sällat sig till de bästa utdelningsaktierna på Stockholmsbörsen och tillhör samma grupp som till exempel storbankerna. Det bör också innebära att Coor kan fortsätta att utvecklas väl eftersom aktien blir intressant för den stora grupp aktieägare som jagar aktier med hög direktavkastning. Och bolagets stabila verksamhet med långa kontrakt och trots allt en viss tillväxt i botten innebär att utdelningen kommer vara en viktig del av företagets sätt att skapa aktieägarvärde även i fortsättningen.