Kommentar Efter det tunga kursfallet för Alimak när halvårsrapporten kom i tisdags blev det en ordentlig upprekyl under onsdagen. Tunga insiders agerade med bottenfiske på de nya lägre nivåerna – och de ser uppenbarligen besvikelserna i rapporten som tillfälliga.

Alimak blev inte direkt någon börsframgång vid noteringen för några år sedan, men sedan bolaget gjort några storförvärv för knappt två år sedan blev det betydligt mer fart på kursen under 2017 som nådde som högst nära nivåerna runt 150 kr.

Därefter föll kursen tillbaka under förra sommarens allmänna börsras, men tog fart igen under hösten när det visade sig att Latour dök upp i ägarlistorna som ny huvudägare efter det tidigare riskkapitalbolaget som satte bolaget på börsen.

Som högst nådde kursen 156 kr – men därefter har en konsolidering skett på nivåerna 120-140 kr. Det fanns en del förväntningar om ett bra resultat inför tisdagens kvartalsrapport, men de kom på skam med lönsamhetsproblem inom Industrial Equipment plus ett negativt kassaflöde för andra kvartalet i rad.

Det sänkte kursen med som mest 15 procent, vilket uppenbarligen flera insiders tyckte var en stark överreaktion. Visst är det inte ovanligt att insiders köper efter en kraftig rekyl, men i Alimaks fall är det märkbart hur många som agerar och med vilken tyngd de agerar i bolaget.

Först och främst köper huvudägaren Latour ytterligare 345 000 aktier för cirka 43 miljoner. Även vd Tormod Gunleiksrud ökar sitt innehav med 5 000 aktier liksom vice vd Stefan Rinaldo som köper 3 000 aktier.

I styrelsen sitter vd för byggbolet NCC – Tomas Carlsson – och han har nu köpt sina första 4 000 aktier i Alimak. Även styrelseordföranden Jan Svensson (vd i Latour) har ökat på sitt innehav med 3 000 aktier.

Frågan är förstås varför insiders menar att det är köpläge på de nya lägre nivåerna. Vd Gunleiksrud påpekar i rapporten att problemen med förseningar med mera inom Industrial Equipment kommer att fortsätta, vilket ger en negativ effekt under kommande kvartal, men att åtgärder satts in för att komma tillrätta med såväl detta som det negativa kassaflödet.

Å andra sidan menar vd också att det finns en god efterfrågan i marknaden och att bolaget är på väg mot uppsatta mål bland annat med sina stora förvärv. Samtliga affärsområden rapporterar också en solid orderstock.