Bild från Byggpartner i Dalarnas projektering av äldreboendet Tule Plaza i Sundbyberg.

Kommentar: Billigt byggbolag noteras

Publicerad 2016-11-28 12:52

Kommentar Byggpartner i Dalarna Holding är nästa byggföretag och noteras på First North i nästa vecka. Ett stabilt tillväxtföretag som är hyggligt lönsamt och priset verkar ganska billigt. Teckna!

I förra veckan kom byggbolaget Sarneke in på börsen under viss turbulens där tillväxten var imponerande, men den egentliga byggverksamhetens resultat var svagt. Nu blev noteringen okej med en blygsam vinst för dem som sålde första dagen, men därefter har Sarneke sjunkit cirka 5 procent under teckningskursen.

Nästa byggbolag som ska börsnoteras ser stabilare ut. Det är det betydligt mindre Byggpartner i Dalarna Holding, men som ändå inte är någon liten byggare med en omsättning över miljarden de två senaste åren och det kommer det även att bli 2016.

Trenden är också positiv med en tillväxt med 7 procent mellan 2014 och 2015 och de nio första månaderna i år har bolaget växt med hela 18 procent. Vinsten lär hamna runt 50 miljoner, vilket dock är ungefär samma som förra året. Men som helhet under flera års tid har Byggpartner visat en imponerande stabilitet och uppenbarligen växt stabilt och med lönsamhet.

Byggpartner är framför allt verksamt i Stockholm, Mälardalen och Uppsala – tre områden där prognoserna pekar på en stabilt stigande byggverksamhet kommande åren. Verksamhet finns givetvis också i Dalarna där bolaget betraktar sig som ett av de ledande byggbolagen.

Bolaget behöver i dagsläget inga nya pengar utan introduktionen är en ren utförsäljning av aktier från huvudägarna. I ett första skede bjuds cirka 50 procent av aktierna ut, men ytterligare 15 procent kan också säljas vid stort intresse. Fyra ankarinvesterare finns som tar en stor del varav Stenabolagens huvudägare Dan Sten Olsson är mest känd.

Privata Affärer beräknar årets vinst till cirka 4 kr per aktie, vilket skulle ge ett lågt p/e-tal för det intervall på 33-37 kr som aktien kommer säljas ut för. Utdelningspolicyn säger att ungefär 50 procent av resultatet kan delas ut, vilket pekar på cirka 2 kr per aktie i vår. Om teckningskursen hamnar högst i intervallet innebär det i alla fall mycket goda 5,4 procent i direktavkastning.

Aktien tecknas genom Pareto Securities eller Avanza senast kl. 17.00 imorgon tisdag 29 november.