Reseförsäkringar Det blir allt vanligare att ”utökade” familjer reser till en destination och att resan betalas av en enda person. Det vanligaste exemplet är far- och morföräldrar som åker på semester med vuxna barn och barnbarnen. I alla dessa fall gäller det att hålla tungan rätt i munnen när det gäller avbeställningsskyddet.

Ett utökat familjeskydd är inte självklart när du betalar semesterresan. Många använder sina betalkort för att betala resan då kortets avbeställningsskydd fungerar bra för att avboka vid akut sjukdom eller olycksfall mot uppvisande av läkarintyg. Men det skyddet gäller bara dig själv och din partner, och eventuella barn som bor hemma ännu, det vill säga ni som är folkbokförda på samma adress.

– Vuxna barn som flyttat hemifrån och alltså bor på egen adress får ingen del av ditt korts avbeställningsskydd om du betalar hela resan för hela din familj, säger Gabriella Hallberg, jurist och reseexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

För att hela resesällskapet ska omfattas av avbeställningsskydd finns ett par vägar att gå.

Om du vill betala allt, och använda ditt kort, går det att föra över pengar till ditt vuxna barn, eller någon annan i resesällskapet, som får betala sin del av resan med sitt kort. Då har även den familjen ett rese- och avbeställningsskydd, även om det är du som står för kostnaden.

Ett annat alternativ är att köpa ett separat avbeställningsskydd som omfattar även andra skäl till om- eller avbokning än vanliga akuta sjukdomar.

– Det kan finnas flera olika skäl, som till exempel skilsmässa eller något annat oväntat, säger Gabriella Hallberg som också påpekar att det inte heller i hemförsäkringen finns något avbetalningsskydd som omfattar ett helt resesällskap, och som inkluderar personer som är folkbokförda på andra adresser.

Det går i stället att utöka sin hemförsäkrings reseskydd, med att välja en mer omfattande hemförsäkring där avbeställningsskyddet oftast ingår som dessutom också inkluderar resesällskapet, tipsar hon.

En annan fördel med det är om resan är dyr och ni ska vara borta länge. Då krävs ett avbeställningsskydd med högre maxbelopp en det vanliga kreditkortet ger.

– Spännvidden är stor mellan olika avbokningsalternativ. Det lägsta beloppet är några få tusenlappar per person och det är vad kreditkortets försäkring ger. Det högsta beloppet i speciella avbeställningsförsäkringar ligger kring 100 000 kr.

– Researrangörer erbjuder också avbeställningsskydd, och några fåtal har speciella produkter som tillåter avbeställningar oavsett syfte. De är alltså bredare i sin omfattning och då behövs till exempel inte läkarintyg, säger Gabriella Hallberg.

Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Börsen
Uppåt på fredagsbörsen
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Asien
Blandat på Asiens börser
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år