Resor Konsumentombudsmannen kräver att SAS betalar tillbaka pengar för inställda resor inom sju dagar. Annars hotar vite på 1 miljon kronor i månaden.

Tiotusentals resenärer väntar fortfarande på återbetalningar från flygbolag efter att deras resor blivit inställda på grund av pandemin. Ett av dessa bolag är SAS men nu har konsumentombudsmannen Cecilia Tisell tröttnat.

”I pandemins spår är det mycket som inte fungerar som vanligt. Det får vi ha förståelse för – till en viss gräns. När tiotusentals resenärer efter många månader fortfarande väntar på sina pengar från SAS och andra flygbolag tar både konsumenternas och mitt tålamod slut.” skriver Cecilia Tisell.

Enligt reglerna ska flygbolagen betala tillbaka biljettpengarna inom sju dagar om flygningen ställs in. Men många får vänta månader på pengarna.

”Det är inte acceptabelt att konsumenterna ska tvingas agera kreditgivare och låna ut sina pengar till företagen. Många drabbade väntar på tusentals kronor, pengar som de har betalt för en tjänst som inte har levererats”, skriver Tisell.

Hon konstaterar att Konsumentverket fört en dialog med SAS och att det är en besvärlig tid för SAS och andra flygbolag. Men uppgiften för KO är att vara konsumenternas ombudsman och nu tar KO till storsläggan.

”Jag förväntade mig att SAS skulle ha fått ordning på återbetalningarna under den frist som företaget har fått. Mina förhoppningar har tyvärr grusats och därför tar vi till ett av de verktyg som finns till KO:s förfogande. SAS föreläggs nu att inte dröja längre än medgivna sju dagar med att återbetala biljettkostnaderna efter att resenären har framställt sitt krav. Annars hotar ett löpande vite på en miljon kronor i månaden”, skriver Tisell som hoppas att ingripandet sätter press på flygbolagen.