Aktier Klimataktier gynnas av en Joe Biden-seger i det amerikanska valet, men åsikterna går isär beträffande om de bör värderas upp ytterligare.

”Aktier inom grön energi, energieffektivisering och teknikutveckling tillhör redan årets börsvinnare. Vid en Biden-seger i amerikanska presidentvalet, bör de dock värderas upp än mer enligt fler analytiker”, skriver Avanzas sparekonom Johanna Kull.

För att få inspiration till gröna aktier och tänkbara vinnare, kan en bra metod vara att titta på de underliggande innehaven i fonder som fokuserar på grön energi samt börshandlade fonder som till exempel iShares Global Clean Energy ETF, tipsar Johanna Kull.

”Klimataktier gynnas”

Det är en börshandlad fond som följer S&P Global Clean energy-indexet, vilket består av 30 globala bolag inom grön energi, såväl energiproducenter, underleverantörer som teknikbolag.

I Aktiellt, Swedbanks och Sparbankernas placeringssajt på nätet, konstaterar även Swedbank att klimataktier gynnas om Joe Biden vinner det amerikanska presidentvalet, men varnar för att värderingarna är höga.

”Danska Vestas, som är världens största tillverkare av vindturbiner med 30-60 procent av försäljningen i USA, är en given vinnare om Biden blir president och om hans klimatplaner blir verklighet”, säger Douglas Lindahl, aktienanalytiker på Swedbank.

Stark miljöprofil

Även danska energibolaget Orsted, som driver vindkraftsparker och är verksamt även i USA, väntas med hög sannolikhet gynnas av landets stora satsningar på ren energi.

Rekommendationerna är behåll med riktkurserna 905 respektive 800 danska kronor.

Joe Bidens starka miljöprofil och löfte om att det första han kommer att göra om han tillträder som president är att ta tillbaka Parisavtalet, verkar även ha lett till fönyade klimatsatsningar i Europa, konstaterar banken. Eftersom fastigheter står för en betydande del av koldioxidavtrycket i Europa kommer därför även svenska Systemair och Lindab med inriktning på ventilation att gynnas, liksom värmepumpstillverkaren Nibe, enligt Douglas Lindhal.

Rekommendation för Systemair och Lindab är behåll med riktkurs 206 kr respektive 148 kr medan Nibe har fått lägre bedömning med riktkurs 138 kr med motiveringen att värderingen sprungit iväg samtidigt som bolaget gör allt fler förvärv bortom dess kärnverksamhet. .

”Redan inprisade”

Problemet med tillväxtaktier med hållbarhetsinriktning är i likhet med många teknikbolag att de redan tagit ett rejält kliv uppåt värdemässigt och redan prisat in mycket av de potentiellt positiva effekterna av ökat klimatfokus från världens politiker, enligt banken, varför den tagit ned rekommendationerna på bolagen trots att den gillar dem. På tolv månaders sikt är bolagen dyra och det är läge att vara försiktig enligt Swedbank..

”Sannolikt är hållbarhetsbolagens höga multiplar här för att stanna. men frågan är hur höga multiplarna ska vara bland dessa relativt unga tekniker som växer starkt men där lönsamheten inte alltid är attraktiv”, skriver Swedbank.

Swedbank har även behåll på Scatec Solar och Tomra med riktkurserna 167 respektive 400 norska kronor.

En stötesten i resonemanget om vilka aktier som gynnas är farhågorna bland investerare att det amerikanska valet inte blir klart på flera månader, enligt CNN Business.

 

 

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
SEB: Lägre kostnader ger resultatlyft för SKF
Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter öka i Bilia
Resa
Experter: Ingen prishöjning på flygbiljetter
Aktier
SEB sänker minicourtaget till 1 kr
Börsen
Bred uppgång på börsen
Aktie
SEB: Orättvis skildring och inga nyheterSlår tillbaka mot Uppdrag Granskning
Bank
UG: SEB nämns i nya läckan8 miljarder i misstänkta transaktioner via banken
Sektor
Kungsledens vd avfärdar "kontorsdöd"
Aktier
Teslas leverantörer dyker i Asien efter batteribesked
Aktie
Ratos återinför utdelning
Asien
Blandat i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar