Aktie EU-kommissionen godkände på tisdagen T-Mobile NL:s köp av Tele2 NL på den nederländska mobilmarkanden utan några villkor. Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

”Efter en noga analys fann vår undersökning att köpet inte ändrar priser och kvaliteten på mobiltjänster på ett betydande sätt för nederländska konsumenter”, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en kommentar.

Kommissionen inledde sin fördjupade granskning den 12 juni. När kommissionen startar en fördjupad granskning av en fusion krävs oftast eftergifter som ändrar förutsättningarna för konkurrensen för ett godkännande. Sådana eftergifter kan till exempel vara avyttring av verksamhet.

Men kommissionen fann att köpet inte skulle leda till prishöjningar. Detta beror bland annat på att Tele2:s marknadsandel är liten – 5 procent – och att den sammanslagna andelen bara blir kring 25 procent.

T-Mobile är Nederländernas tredje största mobiloperatör och Tele2 den fjärde. Störst är KPN och VodafoneZiggo.

Den nederländska mobilmarkanden har för närvarande bland de lägsta priserna i EU och har hög kvalitet på nätet, påpekade kommissionen.

Vidare ansåg kommissionen att sammanslagningen inte gör det mer troligt att de tre kvarvarande mobiloperatörerna samordnar sitt agerande om priser. KPN och VodafoneZiggo har olika strategier, noterade kommissionen.

Ett tredje område som oroade kommissionen var de virtuella mobilnätsoperatörerna (Simpel och Youfone), som inte äger egna nät, utan använder de andras nät. Men kommissionens undersökning visade att dessa operatörer inte skulle skadas av fusionen.

I går handelsstoppades Tele2:s aktier efter att Reuters kommit med uppgifter om att EU skulle godkänna affären vilket nu alltså gjorts. Aktien hade då rusat 9 procent innan den stoppades. I dag steg Tele2:s B-aktie ytterligare drygt 2 procent.