Kinneviks vd Georgi Ganev.

Intervju Trots en stark generell börsutveckling sedan Kinnevik aviserade planerna på att sälja aktier i Millcom fick investmentbolaget inte tillräckligt bra bud.

”Vi hade affär i går kväll att ta ställning till och den motsvarande inte våra förväntningar vad gäller pris. Då tog vi, som vi tycker, det ansvarsfulla beslutet att inte stänga boken”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt om den försäljningsprocess som inleddes i USA för några dagar sedan.

Kinnevik hänvisar i nattens pressmeddelande till ”rådande marknadsförhållanden”. Nasdaq Composite har gått upp med drygt 6 procent sedan den 3 juni då planerna offentliggjordes.

”Jag kan inte svara på varför priset inte kom upp till våra förväntningar, men vi hade en tydlig ambition att göra detta i två steg. Nu när vi såg den slutliga affären tyckte vi att den inte var tillräckligt attraktiv”, fortsätter Kinneviks vd.

Han säger att Kinnevik fått positiva indikationer om intresset före och under processen, ledningen för Millicom likaså under införsäljningsturnén.

När planerna på Millicom-försäljningen och -utdelningen aviserades var budskapet att Kinnevik ville höja investeringstakten i tillväxtbolag närmare den europeiska hemmabasen och då gärna i onoterade projekt och bolag. Värdet på posten som skulle säljas, 11 miljoner aktier i den latinamerikanska operatören, ligger baserat på rådande aktiekurs kring 5,6 miljarder kronor.

”Den strategi och den intentionen som vi pratade om för tio dagar sedan står fast. Kinnevik har en väldigt god tro på att vi kommer att kunna skapa stora värden i vår privata portfölj. Den transformeringen kommer accelerera och då sade vi även att det är naturligt att ta kapital från den noterade till den onoterade portföljen och att Millicom geografiskt inte passar in lika bara i vår strategi framgent. Det finns inget som har ändrats i det”, säger Georgi Ganev.

Kan ni genomföra det ni har sagt och tänkt att ni ska göra för nu fattas väl nästan 6 miljarder?

”Skiftet från den noterade till den onoterade kommer att ske över tid. I dag har vi en stark balansräkning med ett skuldsättningstak på 10 procent och vi ligger på hälften av det. Vi har stor finansiell kapacitet att fortsätta våra investeringar som det ser ut idag. Men över tid behöver vi göra den skiftningen för att kunna accelerera den transformationen”, svarar Kinneviks vd.

Och när du pratar om den skiftningen, är det just Millicom du har i åtanke då?

”Det är Millicom som vi har aviserat, det finns inga andra planer”.

Hur ser du då på er förhandlingsposition om ni ska sälja Millicom till någon annan som nu vet att ni verkligen vill ut, kan det börja brännas med tanke på vad ni har sagt? Det låter inte optimalt.

”Det börjar inte brännas, vi är absolut inte desperata. Våra intentioner avslöjade vi redan för tio dagar sedan och situationen förändras ju egentligen inte att vi tackade nej i går. Snarare visar det att vi tycker att bolaget är värt mer”, svarar Georgi Ganev.

Er hanteringen av denna affär har redan väckt kritik. Hur tror du att förtroendet för Kinnevik kommer att påverkas?

”Jag hoppas att aktieägare och presumtiva aktieägare förstår att man måste ta ett beslut som är ansvarsfullt. Detta var självklart inte den önskade utkomsten av affären. Men att gå vidare med ett dåligt pris skulle vara mycket sämre”.

Kinnevik backar 1,5 procent under den inledande handeln på torsdagens svagt nedåtgående Stockholmsbörs. Millicom handlas upp drygt 6 procent till 508 kronor.

 

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler