Det visar SME Direkts sammanställning av analytikernas nuvarande utdelningsprognoser för Industrivärden, Investor, Kinnevik och Ratos.
Alla de fyra investmentbolagen handlas till direktavkastningsnivåer över 4 procent.
Kinnevik väntas dela ut 5:30 kronor per aktie för 2011, enligt SME-enkäten. Det skulle betyda en höjning med nästan 18 procent från föregående års 4:50 kronor.
Millicom har redan aviserat en extrautdelning och det finns utbredda förväntningar om att Kinneviks andra huvudinnehav, Tele2, kommer att följa efter. Å andra sidan har Kinnevik-ledningen varit tydlig med att bolaget även nästa år vill satsa ytterligare miljarder på nya investeringar.
Även Investor väntas höja. Konsensus säger att utdelningen kommer att ligga på 5:68 kronor per aktie vilket skulle innebära höjning med nästan 14 procent och nivån motsvarar en direktavkastning om 4,9 procent på torsdagens stängningskurs.
Noterbart är att Investor våren 2009, i skuld- och finanskrisens första fas, sänkte utdelningen från 4:75 till 4:00 kronor.
Snittprognosen för Industrivärdens utdelning för 2011 ligger på 4:40 kronor per aktie (4:00), motsvarande en direktavkastning kring 6 procent på nuvarande kursnivåer.
”Jag är lite förvånad över att marknaden förväntar sig en höjning av Industrivärden med tanke på den osäkerhet som ändå finns när det gäller skuldsättningen”, säger Niclas Höglund, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Industrivärdens skuldsättningsgrad uppgick till 33 procent i slutet vid utgången av september.
Ratos toppar direktavkastningsligan med 7,5 procent. Utvecklingen hackar för några av portföljbolagen och Ratos är den aktie som har gått sämst av den ovan nämnda kvartetten sedan årsskiftet.
Det har tidigare under året funnit vissa frågetecken kring bolagets utdelningsförmåga, eller åtminstone kring hur bolaget skulle finansiera en utdelning på samma nivå som för 2010, sammantaget cirka 1,7 miljarder kronor.
Dessa frågetecken har rätats ut på sistone. För det första har det kommit signaler från vd Arne Karlsson i samband med de senaste rapporterna i stil med att det skulle vara ett ”väldigt stort steg” för Ratos att sänka utdelning där han också konstaterade att det inte hade hänt sedan krisen i början av 90-talet.
Dessutom kommer Ratos nettokassa, som i slutet av september låg på 700 miljoner kronor, inom kort att fyllas på med cirka 400 miljoner kronor efter portföljbolaget Contex avyttring av två dotterbolag.
Om inte Ratos genomför ytterligare avyttringar och inte har några planer på att sänka utdelningen återstår att bolaget, liksom i våras, lånar till utdelningen.
Ratos kreditfacilitet om 3,2 miljarder kronor står enligt bolaget till förfogande för att finansiera bland annat utdelning under perioder med få avyttringar. Fyra av sex analytiker i SME-enkäten tror att Ratos i vår kommer att använda krediten i utdelningssyfte.
Den förväntade utdelningen för Ratos ligger i snitt på 5:29 kronor per aktie. En av sex analytiker tror på en höjning, resten ligger på 5:25 kronor som skulle betyda samma nivå som för 2010.