Sektor Det kinesiska techkonglomeratet Tencent, som äger aktier i bland annat svenska Paradox, norska Funcom och amerikanska Epic Games, överväger efter statlig kritik att förbjuda barn under 12 år att spela onlinespel i Kina, rapporterar Bloomberg News.

Kritiken om att gaming är ett ”spirituellt opium” som riskerar ”förstöra en generation” luftades i en artikel i statligt ägda Economic Information Daily, som drivs av nyhetsbyrån Xinhua och ledde till häftiga rörelser i en rad asiatiska gamingbolag under natten och morgonen.

Tencent låter på tisdagen meddela speltiden begränsas för de yngsta användarna i Kina till en timme om dagen på vardagar och två på helger och helgdagar.

Dessutom uppger företaget att ett förbud mot digitala köp i spel – så kallade mikrotransaktioner – ligger på ritbordet. Det övervägs också om spelare under 12 år ska förbjudas tillgång till spel.

Tencent backade som mest 10 procent under handelssessionen men stängde ned 6 procent. Det dämpade sentimentet noterades dock även i Europa, där bland annat Paradox, Embracers, Stillfronts och G5:s aktier noterades pressade under tisdagen.

En expert i den nämnda artikeln varnar för att branschen riskerar ”förstöra en generation”.

Kinesiska staten har det senaste året lagt en noterbar kraft på att stävja de digitala bolagens framfart, något som rönt uppmärksamhet i finanspress och drabbat börskurser i flera stora kinesiska tech-bolag.

Kritiken mot onlinespel följer ett stärkt grepp om branscher som onlinehandel, taxi- och skjutsdelningstjänster och digital utbildning.