Kina Kinesiska staten har köpt minoritetsposter, så kallade "gyllene aktier", i två av e-handels- och techkonglomeratet Alibabas enheter, rapporterar Financial Times. Planer finns också på att ta andelar i gaming- och techkonkurrenten Tencent, skriver tidningen.

Med de gyllene aktierna följer särskilda rättigheter såsom styrelserepresentation och veto för ägaren i viktiga bolagsbeslut, trots att innehavet sällan motsvarar mer än 1 procent.

Förvärv av gyllene aktier har blivit en allt vanligare företeelse i de senaste årens kinesiskstatliga kampanj för att återta makten över landets medialandskap.

Pekings maktanspråk i den digitala mediemarknaden, särskilt där det kan konstateras finnas stora datamängder över användare, har växt kraftigt och techbolag som Alibaba, Tencent, Baidu och Weibo har drabbats av reglering.

De gyllene aktier som nu förvärvats i Alibabas enheter är dock de första i konglomeratet, och förvärvet har gjorts kort efter att Peking visat tecken på att de senaste årens åtgärder är på väg att komma i mål.

Några andra bolag där gyllene aktier förvärvats av staten är enheter hos Tiktok-ägaren Bytedance och sociala mediebolaget Weibo.