Aktie Granskningen mot Ericsson av kinesiska myndigheter pågår fortfarande och handlar om de licensavgifter som Ericsson tar ut av kinesiska mobiltillverkare. Det skriver SVD Näringsliv.

I april 2019 genomförde kinesiska myndigheter en räd i Ericssons kontor i Peking, något som Wall Street Journal då rapporterade om. Sedan dess har det varit tyst om utredningen.

”Vi kan bekräfta att granskningen fortfarande pågår och att vi samarbetar med de kinesiska myndigheterna. I övrigt vill vi inte kommentera det pågående ärendet”, skriver Ericssons pressavdelning i en kommentar till SvD.

Bristen på information från bolaget får kritik.

”Jag tycker Ericsson kunde ha informerat bättre. Exempelvis i rapporten för tredje kvartalet förra året. Särskilt efter böterna och korruptionshärvan i USA på tio miljarder kronor. I det läget är det ju extra viktigt med total öppenhet kring processer som den här”, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till SVD.

År 2015 dömdes amerikanska chiptillverkaren Qualcomm, i en uppmärksammad dom, att betala nästan 10 miljarder kronor för brott mot den kinesiska konkurrenslagstiftningen.

”Ericsson är redan pressat. Nya böter kommer knappast att förbättra imagen”, säger Daniel Djurberg.

Han tror dock inte att den nu aktuella utredningen mot Ericsson kommer att resultera i ett sådant stort bötesbelopp.

”Om utredningen leder till att Ericsson fälls kan jag uppskattningsvis tänka mig böter på mellan en halv miljard till en och en halv miljard kronor”, säger Daniel Djurberg.

En annan, mer optimistisk, tolkning är att Ericsson bedömer att utredningen kommer att landa mjukt. Det vill säga att det blir relativt låga bötesbelopp, kanske under 100 miljoner kronor. Och att bolaget därför inte har informerat aktiemarknaden, skriver SVD.